Parasal aktarım mekanizması ve Türk bankacılık sektöründe kredi kanalının belirleyicileri: Panel veri analizi
Monetary trsanmission mechanism and determinants of lending channel in the Turkish banking sector: Panel data analysis
  1. Tez No: 452035
  2. Yazar: MEHMET ULUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Banka Kredi Kanalı, Panel Veri Açıklayıcı DeğiĢkenler, Türk Bankacılık Sektörü, Monetary Transmission Mechanism, Bank Lending Channel, Panel Data, Explicative Factor, Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Parasal aktarım mekanizmasında banka kredi kanalının belirleyicilerinin tespit edilmesi ve bu kanalın varlığı hakkında bilgiler ülke deneyimlerine göre şüpheler bulunmaktadır. Buna göre, Türkiye'de banka kredi kanalının belirleyicilerini tespiti amacıyla ampirik bir araştırmaya başvurulacaktır. Böylece, bu tezin ana amaçları olarak bankaların rolü, banka kredi kanalının belirleyicileri ve Türkiye'de parasal aktarım mekanizmasında banka kredi kanalının varlığını analiz etmektir. Banka kredi kanalının belirleyicilerini açıklamak için regresyon analizimiz, Bernanke ve Blinder modelinin (1988) bir versiyonu olan diğer banka içi değişkenlerin ilave edildiği genişletilmiş modeline dayanmaktadır. Bu amaçlara ulaşmak için Türkiye'de faaliyet gösteren 24 özel ve yabancı sermayeli bankanın yıllık verileri 2003-2013 yıllarını kapsayan bir dönemde analiz edilmektedir. Tam model sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, likidite, mevduat ve karlılık gibi bankacılığa özgü değişkenlerle birlikte; para politikası göstergesi ve bir makro ekonomik değişken grubunun önemi göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. Panel veri analiz sonuçlarına göre, Türkiye'de parasal aktarım mekanizmasında bankaların önemli bir oynadıkları, bankacılığa özgü değişkenlerin yanında kontrol değişkenler olarak modele dâhil edilen makro ekonomik faktörlerin de Türkiye'de banka kredi kanalı için önemli belirleyiciler olduğunu göstermiştir. Bulgular sermaye yeterliliği ve likiditenin banka kredileri ile negatif ilişkili iken bankanın aktif yapısı ve karlılığın banka kredileri ile pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanında para politikası göstergesinin banka kredileri üzerine negatif etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Makro ekonomik değişkenlerden milli gelir ve enflasyon, banka kredilerini pozitif etkilemektedir. Ana sonuç olarak, bulgularımız Türkiye ekonomisinde bir banka kredi kanalının varlığını destekleyen bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are some doubts about the determinants of bank lending channel transmission of monetary policy in some countries and in some cases about its own existence. Accordingly, we will carry out an empirical research to appreciate these issues. Thus, the main objectives of this thesis to analyze the banks role, the determinants of the bank lending channel and the existence of this channel of monetary transmission mechanism in Turkey. In order to explain the determinants of bank lending channel, our regression analysis is based on a version of a Bernanke and Blinder (1988) model, which was modified by other bank specific variables thus extending the approach of the above mentioned model. In order to reach these objects we analyze a sample with annual data of 24 Turkish private and foreign banks covering a period of 2003-2013. The full model is obtained not only through the bank specific variables, such as, capital adequacy, asset structure, liquidity, deposits and profitability, but also by considering the importance of the monetary policy indicator and a set of macroeconomic variables. According to panel data results, banks play an important role in the Turkish monetary transmission mechanism, and that bank specific characteristics, as well as macroeconomic factors, which are introduced into the model as control variables, are important determinants of the credit channel in Turkey. Findings of this study indicate that asset structure and profitability have a statistically significant and positive relationship, whereas capital adequacy and liquidity have a negative relationship with the bank lending behavior. Besides this the monetary policy indicator is found to have a negative effect on bank loans. Regarding the macroeconomic variables, gross domestic product and inflation have positive and significant effects for the bank loans. As a main conclusion, our findings provide evidence to support that a bank lending channel in the Turkish economy does exist.