Kemalpaşa Tahtacı kültürü: Çınarköy örneği
Kemalpaşa Tahtacı culture: In the example of Çınarköy
- Tez No: 452080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN EKİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Animation, Movie, Gender, Walt Disney, Disney
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Çınarköy, İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı bir Tahtacı köyüdür. 1950'li yıllardan önce bir Tahtacı yerleşim bölgesi değilken, Nif Dağı'nın eteklerinde yer alması ve bu bölgenin ormancılık mesleği için uygun bir coğrafyaya sahip olması sebebiyle, Çınarköy geçimini bu meslekten sağlayan Tahtacılar tarafından ilgi görmüş ve 1950'li yıllardan itibaren giderek bir Tahtacı köyü haline gelmiştir. Günümüzde orman işçiliğini büyük ölçüde bırakmış olsalar da, Çınarköylüler Tahtacı inanç pratiklerini ve geleneklerini büyük ölçüde sürdürmeye ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam etmektedirler. Literatür tarama, gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniklerine dayanan bu çalışma ile haklarında çok fazla araştırma bulunmayan Çınarköy Tahtacılarının inançları ve geleneklerini açığa çıkarmak hedeflenmektedir ve gelecekte bu kültürle ilgili başka çalışmaların da yapılması umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Çınarköy is a village in the district of Kemalpaşa, Izmir. The village was not a Tahtacı location before 1950s. Because it is located on the foot of Mount Nif and has an appropriate geography for forestry, the village has drawn the interest of Tahtacı population and it has gradually become a Tahtacı village since 1950s. Altough they have largely quitted forestry, they still keep Tahtacı beliefs and traditions alive and go on passing them to next generations. The techniques of literature survey, observation and semi-structured interview have been aplied in this paper. In this paper, it is aimed to reveal some beliefs and traditions about Tahtacı people in Çınarköy about whom there aren't many studies and it is hoped that more studies can be carried out about this culture in the future