Walt Disney animasyon sinemasında kadın temsilleri: 2010 öncesi ve sonrası
Representation of female characters in walt disney animations: Before and after 2010
  1. Tez No: 452079
  2. Yazar: KADRİYE TÖRE ÖZSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE LEYLA BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Toplumsal Cinsiyet, Sinema, Walt Disney, Disney, Animation, Movie, Gender, Walt Disney, Disney
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında, Walt Disney animasyon filmleri arasından seçilen altı film üzerinden, 2010 öncesi ve sonrasında kadın karakterlerin temsili açısından bir farkın gözlenip gözlenmediği karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırma için 2010 öncesinden üç film (“Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler”,“Küçük Denizkızı”,“Prenses ve Kurbağa”), 2010 sonrasından da yine üç film (“Karmakarışık/Rapunzel”,“Cesur”,“Karlar Ülkesi”) seçilmiştir.Seçilen filmlerde kadın temsilleri, feminist eleştirel bir perspektifle ele alınmış ve kadın karakterler, hikâye içerisindeki önemleri, atfedilen karakter özellikleri, bedenlerini kullanım biçimleri ve ataerkil toplumsal cinsiyet stereotiplerine uyumları veya uyumsuzlukları bakımından incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, 2010 sonrasında Walt Disney animasyon filmlerindeki kadın karakterlerin, daha önceki animasyon filmlerine oranla toplumsal cinsiyet stereotiplerinin çok daha dışına çıkan, anlatı içerisinde etkin bir durumda bulunarak kendi hikâyelerini anlatan ve bedensel nitelikleri daha az vurgulanan görece bağımsız bireyler olarak betimlendiklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyses any difference in the representation of female characters that can be observed before and after 2010, through focusing on six selected full-length Walt Disney animations. For the study, three animation that were produced before 2010 (“Snow White and Seven Dwarves”,“Little Mermaid”,“Princess and the Frog”), and three animations that were produced after 2010 (“Tangled”,“Brave”,“Frozen”) were selected. Representation of femininity in selected movies is questioned through a critical feminist perspective and female characters are analysed in terms of their significance in the narrative, the characteristics attached to them, forms of body-use and their compliance to, or denial of, patriarchal gender stereotypes. The findings of the study reveal that, in comparison to pre-2010 animations, female characters of Walt Disney animation movies that are produces after 2010 stand much more outside the gender stereotypes, are more active in the sense of telling their own stories and are depicted as relatively independent individuals with much less emphasis on their bodily characteristics.