Bir güncel sanat pratiği olarak etnisite ritüelleri dokümantasyonu
The ethnicity rituals as practice of contemporary art
- Tez No: 452096
- Danışmanlar: PROF. DR. TANSEL TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ritüell, Kadim, Kültür Mozaiği, Tasavvuf, Değer, Etnik
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de kadim inançlardan günümüze, neredeyse her kültürde var olan, etnik ritüeller üzerinde durulmuş, Anadolu'da varlık gösteren kültür mozaiğimizi zenginleştiren unsur olmasının yanında, yüzyıllardır varlığını ve etkisini gösteren, insanı insan olmaktan ötürü kucaklayan tasavvuf felsefesinin paralelinde yürüyen değerlerin toplamıdır. Bu değerler varlığını sürdürebilmek için bir dayanma ve dayanışma mücadelesi vermiş, güncel sanatın pratiği olarak ele alınmıştır. Görsel ve işitsel zenginliği olan inanç değerlerini, ritüellerin görselleştirilmesini, dokümantal olarak ve çok kültürlülük bağlamında ele alıp irdelemiş ve ritüellerin yansıtılması için görsel sanat öğeleri (fotoğraf, video ve ses enstalasyon) kullanılmıştır. Bu görsel öğeler için İstanbul çalışma sahası olarak kullanılmış, Cemevleri ve kiliseler ile kütüphanelere gidilmiş, gerekli ses ve görsel verilerin tamamı İstanbul'da toplanmış ve kayıtlar alınmıştır. Veri toplamada; araştırma konusu ile ilgili literatür taraması yapılmış olup tezin yöntemi nitelikseldir. Tez; gözlem, araştırma ve uygulama aşamasından oluşmuştur. Konu kapsamında kaynak taraması yapılarak, mevcut dokümanlar incelenmiştir. Konuyla ilgisi olan bugüne kadar yapılmış araştırma ve uygulamalar bu bağlamda gözden geçirilmiştir. Açık yapıt diyalektiğinin, dönemsel süreçlerde nasıl algılandığı, nasıl ortaya konulduğu saptanmış, günümüz görsel sanatlara yansımaları incelenip ele alınarak, dokümantalleştirilip sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis, focuses on ethnic rituals in ancient beliefs which is almost present in every culture in Turkey, as well as acting an element of enrichment for the cultural mosaic that is in existence in Anatolia, for centuries its existence and effects, the sum of the values which is walking in parallel to the mystic philosophy that embraces people simply for being a human. In order to maintain their existence, these values had to struggle for support and solidarity, discussed with postmodern language as the practice of contemporary art. Faith values which has visual and audio richness, visualization of rituals, as a documentary, examining in the context of multiculturalism, for presentation of ritual elements Visual Arts (pictures, video and sound installation) used. Istanbul has been used as field of study for the Visual elements, libraries, churches and cemevis has been used for research, all required audio and Visual data gathered in Istanbul, documented and recorded. Collecting data; subject related literature research is completed, and the thesis method is qualitative; consists of thesis, observation, research and implementation phase. Within the scope of the topic, the existing documents and resources has been examined The relevant research and applications ever made has been reviewed in this context. How the dialectics of open work periodically understood and processed is identified by considering its reflection on contemporary Visual art has been identified and reviewed, documented and presented. Key Words :Ritual, Whilom, Cultural Mosaic, Sufism, Value, Ethnic