Batı kaynaklarında Türk müziği tartışmaları
Turk music discussions in the Western sources
- Tez No: 452106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Müzik, Religion, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk müziği, Batılı müzikologlar, Batılı kaynaklar, Türk müziğinin kökeni, İran müziği, Turkish music, Western musicologists, Western sources, The origin of Turkish music, Persian music
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Batılı müzikologların Türk müziğinin çeşitli alanları hakkında dile getirdikleri eleştirileri ele almaktır. Bununla birlikte çalışmada, söz konusu eleştirilerin ve dile getirilen tartışmaların hangi boyutlarda olduğu ve Batılıların Türk müziğine yaklaşımlarının nasıl şekillendiği irdelenerek onların Türk müziğine dair tasavvurları ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde Türk müziğinin kökeni ve gelişimi konusunda dile getirilen iddialar belli başlıklar altında incelenerek Batılıların, Türk müziğinin kaynağına dair görüş ve düşünceleri zikredilecektir. İkinci bölümde Türk müziğinde kullanılan ses sistemine dair Batılı müzikologların ileri sürdükleri fikirler gündeme getirilecek ve bu husustaki tartışmaların mahiyetine yönelik bilgiler paylaşılacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise Türk müziğinde kullanılan makam ve usullere dair tartışmalar, Batılıların ortaya attıkları görüşler çerçevesinde incelenecek ve bu tartışmaların seyrine ilişkin bazı tespitler dile getirilecektir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis study is to handle the criticisms that the Western musicologists voice in various areas of Turkish music. Besides, in this study, by scrutinising the extent of these mentioned criticisms and voiced arguments and how the attitude of Westerns to Turkish music is shaped, their envisions on Turkish music will be presented. In the first chapter, the assertions mentioned on the origin and development of Turkish music will be analyzed under certain topics and the views and thoughts of Westerns about the origin of Turkish music will be cited. In the second chapter, the ideas that theWestern musicologists put forward about the sound system used in Turkish music will be revived and data on the nature of the discussions on this subject will be shared. As for the last chapter, the discussions about the maqâm and tempos used in Turkish music will be analyzed within the scope of the views brought up by the Westerns and some evaluations about the progress of these discussions will be put into words.