Zerkeşî'nin el'-Bahru'l-Muhît adlı fıkıh usûlü eserinde istinbât yöntemleri bağlamında Hanefîlere ait görüşlerin tespit ve tahkiki
The determination and verification of the opinions of Hanafî school in the context of deductive reasoning methods referring to the work of al-Zarkaşî named 'al-Bahru'l-Muhît'
  1. Tez No: 452128
  2. Yazar: ABDULLAH YİLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: fıkıh, fıkıhusûlü, mezhep, istinbât yöntemi, Islamic Law, Islamic Schools, Deductive Reasoning Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, Zerkeşî'nin Hanefîlere atfettiği görüşler istinbât yöntemleri özelinde ele alınmış, tespit ve tahkik edilmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Zerkeşî'nin hayatı ve ilmî kişiliği ele alınırken, ikinci bölümde ise istinbât yöntemleri bağlamında Hanefîlere yaptığı nispetlerin tespit ve tahkiki yapılmıştır. Müellif istinbât yöntemleri bağlamında Hanefîlere 99 nispette bulunmuş, bu atıfların 88'inde isabet etmiş olup, 11 nispette ise hata etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the referred opinions to the Hanafî School in the book of al-Zarkaşî are analysed using the deductive reasoning method and have been determined and verified. The work consists of two main parts. In the first part, the life and scienfitic personality of al-Zarkaşî will be presented. In the second part, the referred opinions to the Hanafî School will be analysed and examined. However, 99 of the referred opinions are correct, whereas 11 of them are not completely correct.