Zerkeşî'ye göre emrin yorumu
Interpretation of the imperative according to al-Zarkashî
- Tez No: 744234
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Fıkıh, Fıkıh Usûlü, Emir, Zerkeşî. Hukuk, Islam, Fiqh, Usul al-Fıkq, Imperative (Command), al-Zarkashi, Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kur'an ve sünnet metinlerini özellikle ahkam açısından doğru anlama ve yorumlama yöntemi olan fıkıh usulü ilminin en önemli konularından birisi emir konusudur. Bu konu Zerkeşî özelinde ele alınıp incelenmiştir. Onun fıkıh usulüne dair birkaç eserinin bulunması, özellikle kendinden önceki eser ve müelliflerden zengin bilgi aktarımlarında bulunması konuyu önemli kılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, emrin yorumuna dair özgün ve her kaynakta ulaşılması mümkün olmayan bazı yorum ve teorileri tespit ederek Zerkeşî'nin tercih ve değerlendirmeleri ışığında ortaya koymak suretiyle bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlamaktır. Bu çerçevede bir diğer amacımız ülkemizde tefsir ve hadis alanlarında üzerinde belli ölçüde akademik çalışmalar bulunan Zerkeşî'nin usûlcü yönünün özellikle el-Bahru'l-Muhît adlı eseri eşliğinde ilim dünyasına tanıtılmasına vesile olmaktır. Çalışma, bir giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde Zerkeşî'nin biyografisi, ilmî yönü ve eserleri hakkında bilgi verilmiş; ayrıca çalışmamıza esas teşkil eden usûle dair eserleri genel nitelikleriyle tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Zerkeşî'de emrin yorumu incelenmiştir. Bu çerçevede özellikle el-Bahru'l-Muhît adlı eser üzerinden müellifin emir konusu ile ilgili ele aldığı meseleler hakkındaki görüşleri ve yorumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ulaşılan tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important subjects of the science of fiqh, which is the method of correctly understanding and interpreting the texts of the Qur'an and sunnah, especially in terms of edicts, is the subject of ımperative. This subject has been discussed and studied in the context of Zerkeşî. The fact that he has a few works on the usul al-fıqh and that he transfers rich information from previous works and authors makes the subject important. The main purpose of this study is to contribute to the studies to be carried out in this field by identifying some original interpretations and theories about the interpretation of the ımperative, which cannot be reached in every source, and presenting them in the light of Zerkeşî's preferences and evaluations. In this context, another aim of ours is to be instrumental in introducing Zerkeşî's usul aspect, which has a certain amount of academic studies in the fields of tafsir and hadith in our country, to the world of science, especially in the accompaniment of his work al-Bahru'l-Muhît. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the first chapter, information about Zerkeşî's biography, scientific direction and works is given; In addition, his usul works, which form the basis of our study, are introduced with their general characteristics. In the second part, the interpretation of the ımperative in Zerkeşî is examined. In this context, it has been tried to determine the views and comments of the author on the issues he dealt with on the subject of ımperative, especially through the work called el-Bahru'l-Muhît. In the conclusion part, the findings and evaluations reached are included.