Technological construction of performance: Case of Andy Serkis
Performansın teknolojik inşası: Andy Serkis vaka incelemesi
  1. Tez No: 452161
  2. Yazar: CEREN BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COLLEEN BEVIN KENNEDY KARPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Andy Serkis, Hareket Yakalama, Performans Yakalama, Andy Serkis, Motion Capture, Performance Capture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Film performansı; yalnızca aktör perfromansının kaydedilmesinin ötesinde, orjinal içerikleri yeniden düzenleyen ve şekillendiren belirli ögelerin sentezi olarak düşünülebilir. Bugün, hareket yakalama ve dijital birleştirme gibi görsel efekt teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, film yapımcılarının, aktörün performansını yeniden yapılandırmasına ve hatta değiştirmesine tanık oluyoruz. Bu çalışma, film performansının teknolojik inşasını incelemektedir. Özellikle Hollywood filmlerindeki hareket yakalama teknolojisini göz önüne alan bu çalışma, teknolojik müdahale ile ortaya çıkmış olan belirli performansların analizine dayanmaktadır. Bu teknolojinin film performansı açısından nasıl algılandığını anlamak ve tartışmak için; ana vaka incelemesi olarak hareket yakalama teknolojisinin en gözle görünür örneği olan isim Andy Serkis ve kariyeri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance in film can be considered as a construction that goes beyond mere recording of the actors to comprise a synthesis of discrete elements that have been removed from their original contexts, rearranged, and reshaped. Today, owing to digital effect technology such as motion capture and digital compositing, the film industry shows an advanced degree of these processes that allows filmmakers to influence, reconstruct, and even alter the actor's performance. This study examines the technological construction of performance, dealing especially with motion capture technology in Hollywood blockbusters. This study relies on an analysis of specific performances in order to explore how they have been constructed with the help of technological intervention. As the main case study, the career of Andy Serkis, the most visible example of the motion capture actor, is analyzed to understand and discuss how the technology is perceived in terms of screen performance.