Sponsored content as a two-edged sword: Determinants of its credibility and trustability
İki ucu keskin bir kılıç olarak sponsorlu içerik: İtibarını ve güvenilirliğini belirleyen etkenler
- Tez No: 452162
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAPLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Doğal Reklam, Güven, İtibar, Marka İmajı, Sponsorlu İçerik, Brand Image, Credibility, Native Advertising, Sponsored Content, Trust
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez, sponsorlu markanın imajını göz önünde bulundurarak sponsorlu içeriğin algılanan itibar ve güven değerlendirmelerini incelemeyi hedeflemektedir. Bu inceleme iki ayaklı çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışma, denekler arası tasarım yöntemini kullanarak, editoryal içerikle sponsorlu içeriğin algılanan itibar ve güven değerlendirmelerini kıyaslamıştır. Buna göre Türkiye'deki katılımcılar sponsorlu içeriği editoryal içerik kadar itibarlı ve güvenilir bulmuştur. İkinci çalışma, biri küresel teknoloji markası diğeri de yakın zamanda bir itibar krizi yaşamış yerel telekomünikasyon markasına ait iki sponsorlu içeriğin algılanan itibar ve güven değerlendirmelerini araştırmıştır. Bunun yanında iki markanın imaj değerlendirmeleri de yapılmıştır. Buna göre iki markaya ait sponsorlu içeriklerin algılanan itibar değerlendirmeleri arasında bir fark bulunmamıştır. Her bir markanın imajıyla kendi sponsorlu içeriğinin algılanan itibarı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. İtibar krizinin etkisi ise sadece yerel markanın imaj değerlendirmesi söz konusuyken ortaya çıkmıştır. Yaşanılan krizden haberdar olanlar markanın imajını haberdar olmayanlara göre daha düşük seviyede oylamıştır. Yalnız, iki markanın imaj değerlendirmesi arasında bir farklılık olmadığı gibi katılımcıların yerel markanın sponsorlu içeriğine daha çok güven duyduğu bulunmuştur. Ek olarak, iki çalışma da katılımcıların sponsorlu içerikleri fark edebilme becerisini incelemiş ve çoğu katılımcının okuduklarının sponsorlu içerik olduğunu fark edebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the perceived credibility and trust assessments of sponsored content regarding the image of a sponsored brand. This examination consists of two-legged studies. By using a between-subjects experiment design, the first study compared the perceived credibility and trust assessments of an editorial content and a sponsored content. The findings show that Turkish participants find sponsored content as credible and trustable as editorial content. The second study explored perceived credibility and trust assessments of two sponsored contents, one belonging to a global technology brand and the other sponsored by a local telecommunications brand which recently experienced a reputation crisis. It also investigated image assessments of these brands. The results revealed that there is no difference between two brands in terms of perceived credibility assessments of their sponsored contents. The images of both brands are positively correlated with the perceived credibility of their sponsored contents. The impact of experiencing a reputation crisis only becomes evident when rating the image of the local brand in question. Those who had information about the reputation crisis rate the image of local brand lower compared to the ones who did not have information about the reputation crisis. However, there is no difference between the images of two brands, and people tend to trust more the sponsored content of the local brand. Additionally, both studies briefly examined the ability of noticing sponsored content and the results displayed that majority of participants are able to notice what they read is a sponsored content.