An ayan family in Uşak: Paşaoğulları Hanedanı
Uşak'ta bir ayan ailesi: Paşaoğulları Hanedanı
  1. Tez No: 452166
  2. Yazar: TUĞÇE KANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ERGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Ayan Aileleri, Osmanlı Devleti, Paşaoğulları, Uşak, Local Notables, Nineteenth Century, Ottoman Empire, Paşaoğulları, Uşak
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Uşaklı Paşaoğulları ailesinin tarihini ortaya çıkarmaktır. Böylelikle Paşaoğulları ailesi örneğinde, Osmanlı'da 18. yüzyıldan itibaren ortaya çıkan ve genellikle ayan olarak bilinen yerel güçlerin durumu hakkındaki bilgilerimize katkı sağlanacağı düşünülmüştür. Paşaoğulları ailesi Osmanlı ülkesinin çeşitli bölge ve şehirlerinde ortaya çıkan ayan ailelerinden biridir. Araştırmanın temel argümanı, orta ölçekli büyüklükte olan Paşaoğulları'nın hakkında bilgi edinebildiğimiz ilk üyesinin ayanlık sürecinin genel eğilimlerine uygun olarak devlet kadrolarına katılması ve bu yolla elde ettiği güçle Uşak'ta ailesini dikkate değer bir noktaya getirmesidir. Ancak kendine yer bulduğu kadro, siyasal karar mekanizmalarıyla çok yakın ilişkide değildir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the history of the Paşaoğulları family; a medium-scale local family that lived and flourished in Uşak in Western Anatolia. It can be said that investigating the history of the Paşaoğulları family could expand the state of our current knowledge on local powers known as notables (ayan) in the Ottoman Empire. The Paşaoğulları family was one of the ayan families that emerged in different regions and cities of the Ottoman Empire. The main argument of the present research is that Paşaoğlu Ahmed Ağa, the first member of this family, moved into the governmental positions and brought his family to an outstanding point in Uşak, which resembled the general trends of the process of ayanship. However, the position he found for himself was not in close connections with political decision-making mechanisms.