Refraction and essay film: The case of Alexander Sokurov
Kırılma ve deneme film: Aleksandr Sokurov örneği
  1. Tez No: 452167
  2. Yazar: YASIN NASIROV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COLLEEN BEVIN KENNEDY KARPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksandr Sokurov, Deneme Film, İntermedial, Kırılma, Sinematik Parataksis, Alexander Sokurov, Cinematic Parataxis, Essay Film, Intermediality, Refraction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez deneme film'de kırılma kavramını tartışıyor. Kırılma deneme filmin görsel simgeselliği konu aldığı bir alandır. Bu tez deneme filmde iki farklı post-estetik anlayışı üzerine incelemelerde bulunuyor. Bunlardan ilki deneme filmin yatay post- estetik anlayışıdır. Bu anlayış deneme filmin anlatı biçimindeki sinematik parataksis ve metalepsis eğilimlerini incelemektedir ki, bu anlatı biçimini ilk önce Adorno'nun negatif diyalektik anlayışıyla, daha sonra Jean-Luc Godard'da konstelasyon ve Agnes Varda'da metalepsis üzerinden inceliyorum. Deneme filmin ikinci post-estetik anlayışı ise intermedial ve kırılma kavramlarının oluşturduğu dikey katmandır. Konstelasyon ve metalepsis kavramlarının zamansal önceliğinden farklı olarak, intermedial ve kırılma deneme filmde görsel simgeselliğin mekansal boşluğu ve önceliği üzerine yoğunlaşıyor. Bu katmanda Peter Greenaway ve Harun Farocki'nin intermedial eğilimlerini ve Aleksandr Sokurov'un iki filminde (Russian Ark (2002) ve Francofonia (2015)) kırılma kavramını tartışıyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes refraction in essay film. As a self-reflexive method, refraction deals with the self-critique of visual representation in essay film. In this thesis, I develop two different dimensions of post-aesthetics of essay film in the line of semio-ideological understanding. The first dimension, as a horizontal interstitial aesthetization of essay film, deals with cinematic parataxis and metalepsis, where I discuss Godardian constellation and Agnès Varda's metaleptic narrative through Adorno's negative dialectics and Benjaminian constellation. The second dimension of the post-aesthetics of essay film, as vertical interstice, deals with intermediality and refraction. As constituting to different layer of essayistic construction in the film, intermediality is discussed in Peter Greenaway and Harun Farocki, and refraction is discussed in the line of photographic and visual epistemology. The thesis finalizes with the discussion of Alexander Sokurov's late refractive cinema (Russian Ark (2002) and Francofonia (2015)), through the horizontal and vertical understanding of essay film's post-aeshetics.