What do audiences think about literary adaptations: A reception study on Turkish tv series and fidelity
Edebiyat uyarlamaları hakkında seyirciler ne düşünüyor: Türk televizyon dizileri ve sadıklık üzerine bir alımlama çalışması
  1. Tez No: 452168
  2. Yazar: AYGEN ECEVİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COLLEEN BEVIN KENNEDY KARPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk-ı Memnu, Behzat Ç, Sadakat, Televizyon Dİzileri, Uyarlama, Adaptation, Aşk-ı Memnu, Behzat Ç, Fidelity, Television Series
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Uyarlama çalışmalarında edebi esere sadakat tartışmasının başlangıcı oldukça eskiye dayanır. Sadıklığa duyulan ilgi, zaman içerisinde oldukça eleştiri toplasa da, bu konu bir tartışma alanı olarak halen varlığını sürdürmektedir. Bu tez, sahip olduğu izleyici odaklı bakış açısıyla, edebi eser uyarlamalarına dair yapılan kitaba sadıklık tartışmalarına pratik bir katkı sağlamayı amaçlamakta ve izleyiciler üzerinde gerçekleştirdiği söylem analizi çalışmasında iki temel soruya yanıt aramaktadır:“Seyirciler uyarlamada sadıklığa önem veriyor mu?”“Eğer veriyorsa, onlar için sadıklık neye karşılık geliyor?”Bu durumu incelemek için, Aşk-ı Memnu ve Behzat Ç. dizileri, vaka olarak seçilmiş, izleyici alımlamalarına dair bilgi toplamak için, aynı zamanda izleyici ve okur kimlikleriyle karşımıza çıkan sözlük yazarlarının bu iki diziye dair yazdıkları Ekşi Sözlük girileri arasından sadıklıkla alakalı olanlar ayrılmış ve karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak edebi esere sadakata verilen önemin iki dizi izleyicileri için de oldukça az olduğu, ancak sadıklığı nasıl tanımladıklarına dair farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışma, bahsedilen sözlük yazarlarının hayransal davranışlarını karşılaştırmalı da anlatmakta, yazarların giri yazma alışkanlığının ve özel bir çevrimiçi topluluğun üyesi olma hislerinin dizileri izleme deneyimlerini nasıl zenginleştirdiği sorusunu da aydınlatmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fidelity discussion has a long history in adaptation studies and despite all negative criticism towards fidelity concern, the discussion about fidelity still remains. This thesis, with its audience based perspective, aims to contribute to this discussion by exploring the spectators' perception about fidelity with a discourse analysis in respect of two main questions: Do audiences care about fidelity? If so, what does fidelity mean according to them? To investigate these issues, two Turkish TV series, Aşk-ı Memnu (Forbidden Love) and Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Behzat Ç. An Ankara Detective Story) are selected as case studies and discourse analysis, as a method, is used. In order to gather information about their reception, analyzing Ekşi Sözlük (Sour Dictionary) entries about these two series' is used as the methodology. Susers', who are also readers and spectators, entries who mentioned their idea about fidelity and adaptation are collected and they compared between these cases. As main results, it reveals that fidelity care is fairly low for both of them but they have different kind of fidelity notions. Furthermore, this study also demonstrates these susers' comparative fandom behaviors and it attempts to enlighten how do their habit of writing entries and being a part of a specific online community enrich their experience of watching these shows.