Reflections on the relationship between political theory and political practice: Assessing realist challenge to liberal-normative political theory
Siyaset teorisi ile siyasi pratik arasındaki ilişki üzerine bir inceleme: Liberal-normatif siyaset teorisine yöneltilen realist eleştirinin değerlendirmesi
- Tez No: 452169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM KARAKAYALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: John Dunn, Moralizm, Raymond Geuss, Realizm, Teori ve Pratik, John Dunn, Moralism, Raymond Geuss, Realism, Theory and Practice
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez siyaset kuramlarının pratik siyaset için değerine ilişkin bir sorgulamadır. Özellikle, siyaset kuramları ile siyasal pratikler arasındaki ilişkiyi nasıl anlamamız gerektiği sorusu üzerine yoğunlaşmaktadır. Bunu realizm (gerçekçilik) ve moralizm (ahlakçılık) olarak adlandırılan akımlar arasındaki tartışmaya odaklanarak yapmaktadır. Son yıllarda popülerliği artan realizm akımı, siyaset teorisinde egemen olan liberal, normatif ana akımın siyaset teorisi ve siyasal pratik arasındaki ilişkiyi ahlak alanının siyasala olan üstünlüğü üzerinde temellendiren anlayışına karşı çıkmaktadır. Bu tez kapsamında, siyasalın ahlaki kategoriler ile anlaşılmasının etkileri bu anlayışın temsilcilerinden John Rawls üzerinden irdelenmektedir. Rawls'un yapıtlarının detaylı okuması üzerinden, buna yöneltilen eleştiriler yoluyla, realizm akımının yol gösterici genel ilkeleri ortaya konulmaktadır. Bu sayede ortaya çıkan resim realist akımın aslında çok çeşitli 'ahlak dışı' pozisyonları barındıran heterojen bir yapısı olduğunu göstermektedir. Tümü realizm adıyla anılan bu pozisyonların liberal, normatif siyaset teorisine getirdikleri eleştiriler birbirinden farklıdır. Pozisyonların kimisi realizm adı ile bağdaştırılmalarına rağmen, siyasal analizlerinde ahlaki kategorilere başvurmaktadır. Bu da realist akımın eleştirel gücünün ehlileştirilmesine neden olmaktadır. Bunun nedeni, bu pozisyonların siyaset teorisinin siyasi pratik için yol gösterici olabilmesi için normatif olması gerekliliğindeki ısrarlarından kaynaklanmaktadır. Bu ısrarın yersiz olduğunu göstermek ve realizmin dönüştürücü eleştirel potansiyelini teslim etmek amacıyla tez kapsamında realist akımın en önemli temsilcilerinden John Dunn ve Raymond Geuss'un realist literatüre katkıları ayrıntılı bir şekilde tartışılmaktadır. John Dunn'ın şüpheci ve Raymond Geuss'un eleştirel aktivist realizmi siyaset teorisinin normatif taahhütler altına girmeden siyaset pratiğine yol gösterici olabileceğini kanıtlamaktadır. Bu da, esasen, liberal, normatif siyaset teorisinin siyaset teorisi ile siyaset pratiği arasındaki ilişki kavramsallaştırmasına güçlü bir alternatif teori ve pratik ilişkilendirmesi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study of value of theorizing for the practical world of politics. It addresses the question of how it is advisable to conceive the relationship between political theory and political practice. It does so by focusing on contemporary discussions about realism and moralism in political theory. Realism is a contemporary theoretical approach that poses a challenge to the dominant liberal paradigm, which allegedly bases its understanding of politics on the primacy of the moral over the political. The meaning and implications of such moralized understanding are explored, in this dissertation, in relation to John Rawls. After presenting a reading of Rawls's major works in relation to the relationship between political theory and political practice, I specify general principles guiding the recent realist revival in political theory. This account suggests that realism encompasses a wide variety of non-moralizing positions whose critical purchase on dominant political theory varies. More critically, it illustrates how some varieties of realism invite moralism through the back door, primarily due to their insistence on some form of foundationalism for a political theory to be action-guiding. I single out John Dunn's sceptical activist realism and Raymond Geuss's critical activist realism as two alternative candidates that exhibit the possibility of political theory, centred on the notion of political judgment, to be action-guiding without having foundational commitments of the kind typically presupposed. This account essentially presents an alternative conceptualization of the relationship between political theory and political practice to that of mainstream liberal political theory.