Online presentation of self on Instagram: A case study of yoga practitioners in Turkey
Benliğin İnstagram'da çevrimiçi sunumu: Türkiye'deki yoga topluluğu örneği
  1. Tez No: 452170
  2. Yazar: ALİME BİLGE GÖLGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Benlik Sunumu, Instagram, Sosyal Ağ Siteleri, Yoga Topluluğu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sosyal medya çağında Sosyal Ağ Siteleri (SAS), toplumsal diyaloğun temel bir parçası olmuştur. Çevrimiçi iletişimin ele alındığı çeşitli yönleri arasında SAS, kullanıcıları idealize edilmiş öz kimliklerini dijital ortamda sunmaya teşvik eder. Bu tez çalışması, Türkiye'deki yoga topluluğunda yer alan bireylerin sosyal medya pratiklerini ve performanslarını, Instagram özelinde ve Goffman'ın benliğin sunumu üzerine dramaturjik yaklaşımından yararlanarak inceler. Bu amaçla, görsel imajlar, metin ve“hasgtag”olarak tabir edilen dijital etiketler analiz edilmiş; etnografik araştırma yöntemleri gerek çevrimiçi gerekse çevrimdışı bağlamlar gözetilerek kullanılmıştır. Yapılan araştırma, Türkiye'nin yogi ve yoginilerinin Instagram kullanımına yönelik üç temel motivasyona sahip olduklarını göstermiştir: Görünür olmak, yaratıcılıklarını çevrimiçi olarak sergilemek ve takipçilerine kendilerini gerçekleştirebilmeleri için kılavuzluk etmek. Ayrıca, araştırma sonucunda edinilen bulgular yoga bedeni, toplumsal cinsiyet rolleri ve sansüre karşı yaklaşım hakkında bir anlayış sağlamıştır. Bu tez, her ne kadar global ölçekli bir etkileşim için tasarlanmış olsalar da, sosyal ağ sitelerinin farklı yaklaşımları işaret edecek şekilde nasıl kullanıldıklarının; topluluğunun yerel şartlarına bağlı olduğunu iddia eder. Bu nedenle, çevrimiçi platformları homojen yapılar olarak ele almak yerine, SAS pratikleri ile üretilen sosyal anlamın tümsel bir anlayış içinde ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In the era of social media, Social Network Sites (SNSs) has become an essential part of social conversation. Among varied aspects of online communication, SNSs encourage the users to present their idealized self-identities in digital realm. This thesis explores social media practices and performances of Turkey's yoga community on Instagram, based on Goffman's dramaturgical perspective on self-presentation. With this aim, visual images, texts and hashtags of the Instagram posts by yogis and yoginis were analyzed while ethnographic research techniques were used with a consideration of both online and offline contexts. Conducted research showed that there are three main motivations for the yogi and yoginis of Turkey to use Instagram: to become visible, to exhibite creativity online and to offer a guidance to their followers for self-actualization. Furthermore, the findings provided an understanding about yoga body, gender roles and attitudes towards censorship. This thesis argues that even if they were designed for global-scale interaction, the ways that SNSs are employed by the users to indicate different attitudes depend on local circumstances of the community. Therefore, instead of taking online platforms as homogenous constructs, considering them in their offline contexts is required for overall comprehension of the social meaning produced through the practices on SNSs. KEYWORDS: Instagram, Online Self-Presentation, Social Network Sites, Yoga Community.