İmar plan değişikliklerinin usul ve esasları
The procedure and basis of the changes in the zoning plans
  1. Tez No: 452192
  2. Yazar: KADİR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Law, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Zoning Plan, Amendment of Zoning Plan, Zoning Law, Urban, Urban Plan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde nüfusun büyük bir oranı kentlerde yaşamakta ve sosyal bilimciler tarafından bu oranın gelecekte de hızlanarak artacağı dile getirilmektedir. Kentsel yoğunluğun her geçen gün artarak devam etmesi, beraberinde düzensiz ve plansız yapılaşma, niteliksiz konut alanları, yeterli ulaşım, iletişim ve dinlenme alanlarından yoksun kentler doğurmuştur. Yeterli ulaşım, iletişim ve dinlenme alanlarından yoksun kentlerde yaşamak zorunda kalan bireyler kalıcı fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar yaşamakta ve bu durum bireylerin topluma aktif olarak katılımlarını zayıflatmaktadır. Toplumu oluşturan bireylerin refahı ve dolayısıyla sağlıklı bir toplum inşasının, içinde yaşanması keyifli, iyi planlanmış yaşam alanlarının varlığı ile mümkün olacağı günümüzde en çok tekrarlanan gerçeklerden olmuştur. Bu anlamda sağlıklı bir toplum inşası için özellikle kent gibi merkezi yaşam alanlarındaki yapılaşmanın belli bir planlama dahilinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Planlamanın uygulanabilirliğinin sağlanması için ise planların kentin gerçek veri ve ihtiyaçlar ile uyumlu olması sağlanmalıdır. Ancak ne kadar çaba gösterilirse gösterilsin, belli bir ölçüde olasılıklara ve tahminlere dayanan planlamanın hedefinden sapma olabilmekte ve planlarla belirlenen hedeflere ulaşabilmek için, planlarda mümkün olduğu kadar değişiklik yapılmaması gerektiğine dair genel prensibe rağmen planlarda değişiklik yapılması zorunlu hale gelmektedir. Kısmen zorunluluk kısmen ise bireylere rant sağlamak amacıyla çok sık başvurulan bir yöntem olan ve kamu yararı ilkesinin çoğunlukla göz ardı edildiği imar plan değişiklikleri ile büyük oranda yaşanmaz hale gelen kentlerdeki yaşam daha da zorlaşacaktır. İmar plan değişiklikleri sonucunda kentsel planlamanın ilerleyen yıllarda içinden çıkılamaz bir sorun haline geleceği endişesinden hareketle imar plan değişikliği konusu incelemeye alınmıştır. İmar planlarında değişiklik yapılmasının usul ve esaslarının irdelendiği çalışmamızda, imar plan değişikliğinin hangi kriterlere bağlı kalınarak yapılacağı ve imar plan değişikliklerinde göz önünde bulundurulması gerekli hususlar incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kavramlar: İmar Planı, İmar Planı Değişikliği, İmar Hukuku, Kent, Kent Planı
Özet (Çeviri)
Today, a large proportion of populations live in urban areas, which is expected by social scientists to increase gradually in the future. The continuous increase of urban density has caused irregular and unplanned settlements, poor quality housing and cities with lack of adequate transportation, communication and recreation areas. İndividuals, who have to live in cities with lack of adequate transportation, communication and recreation areas, have permanent physical and mental disorders. This weaken active participation of individuals in society in a time when it has become clear that the wellbeing of individuals within a society and hence the construction of a healthy society are dependent on the existence of well-planned living areas where it is pleasant to live in. happened to be pleasant, it is possible by the presence of a well-planned living space. In this regard, the housing in the central living areas like cities have to take place within a certain planning, with the purpose of the construction of a healthy society. Additionally, to ensure the applicability of the previous planning, they should be compatible with the city's real needs. However, no matter how much effort was made, the planning based on a certain degree of probability and estimates may deviate from the target every time. In order to achieve the goals set in the plan, despite the general principle that no changes need to be made as far as possible, the change in the plan becomes necessary. The changes in the zoning plans that mostly ignore the principles of public benefits are partly necessity and partly very often used method in order to give individuals unearned income. Moving from the concern that the life in the cities will be more difficult, which are already become largely uninhabitable and the urban planning will become an inextricable problem in the coming years the issue of zoning plan changes are included in the study. The thesis concentrates on zoning plans and the principles and procedures of the changes in the zoning plans. What are the criteria for the changes in zoning plans and which issues should be considered in changes in the zoning plans are main underlying questions of this thesis.