Ortaokul kademesindeki öğrencilerin bilgisayar bağımlılıklarıyla benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between computer addiction and self esteem of middle school students
- Tez No: 452195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Bağımlılığı, Benlik Saygısı, Ortaokul Öğrencileri, Computer addiction, Self-esteem, Middle School Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin bilgisayar bağımlılığı ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi çeşitli demografik değişenler ışığında incelemektir. Araştırma, İstanbul'un Bayrampaşa ilçesinde faaliyet gösteren Bayrampaşa Bilgi Merkezi'nde eğitim alan toplamda 200 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular bilgisayar bağımlılığı ile benlik saygısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak benlik saygısıyla bilgisayar bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu hipotezimiz desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between computer addiction and self-esteem of middle school students according to some demographic variables. The study was conducted with 200 middle school students from different grades that are educated in Bayrampasa Information Center. The findings point out that there is a significant negative relationship between computer addiction and self-esteem. As a result our hypothesis of a significant relationship between computer addiction and self-esteem was supported.