Analogtan dijitale iletişim teknolojilerinin gelişimi: Sosyal medya ve sosyal değişim
The development of communication technologies from analog to digital: Social media and social change
- Tez No: 452196
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sosyal Medya, İnternet, Hibritleşme
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Dijitalleşmeden önce iletişim kurmak için belirli bir zaman gererirken şimdi saniyeler içinde iletişim kurabiliyoruz. Hibritleşmeyle tek bir cihaz üzerinden pek çok işlemi gerçekleştirebilir olduk. Bütün bu gelişmeler ışığında internet teknolojisi ile geleneksel medya da değişim geçirdi ve sosyal medya kavramıyla tanıştık. Sosyal medyada verilmek istenen mesajları hem alabilme hem de istediğimiz mesajları kitlelere iletebilme kabiliyetine sahip olduk. Hızlı bilgi akışına müdahale edebilir, bilgileri onları istediğimiz şekilde manipüle edebiliriz. Kimliklerimizi değiştirebilir istediğimiz kimlikleri sanal dünya içinde yaratabiliriz. İçinde yaşadığımız gerçek dünyanın ve gerçek hayatın ahlaki sorumluluklarını bu yeni dünyada taşıma zorunluluğuna sahip olmadığımızı düşünüyor ve kendimizi istediğimiz kalıplarda var edebiliyoruz. Web 2.0 ile her birimiz ayrı ayrı enformasyon çiftçileri haline geldik. Sosyal medyanın yarattığı değişim, gerçek hayattan farklı kuralları ve avatarlar arkasına saklanabilmemiz bizleri yozlaştırdı. Bilgileri manipüle edebilmemizin yanı sıra istediğimiz şekilde bilgi üretebilir ve ürettiğimiz bilgilerle kitleleri yönetebiliriz. İnsanların doğuştan gelen sosyalleşme ihtiyaçlarını ve gerçek hayattaki sosyalliklerini dijital platformlara taşıdığına şahit oluyoruz. Gerçek hayattaki arkadaşlıklarımız, ilişkilerimiz artık birer birer sosyal platformlara taşınıyor. Yani sosyallik de dijitalleşiyor.
Özet (Çeviri)
It required a certain amount of time to communicate before digitalization. But now we can communicate within seconds. We can perform many operations on a single device with hybridization. In the light of these developments, internet technology and traditional media have also undergone change and we have met with the concept of social media.We have the ability to receive messages that are desired to be delivered and also sending messages to the masses with social media. As the flow of information continues very fast, we can interfere with the flow of information and manipulate them as we wish. We think that we do not have the obligation to carry the moral responsibilities of the real world to the new digital world that we live in and we can make ourselves appear to our followers in the molds we want. The radical change created by the social media has corrupted us so that we can hide behind avatars without responsibility. We are actually witnessing people bringing their innate socialization needs and real-life sociability to digital platforms. Our real-life communities, friendships, relationships are now moving to social platforms.