Dijital teknolojiler ve uluslararası ticaret: Türkiye için SWOT analizi
Digital technologies and international trade: SWOT analysis for Turkey
  1. Tez No: 647208
  2. Yazar: EZATULLAH SAMADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT ŞARKGÜNEŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Gelişim, Sanayi 4.0, Uluslararası Ticaret, SWOT Analizi, Technological Development, Industry 4.0, International Trade, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dijital teknoloji; bilgisayar, iletişim ve internet teknolojilerinin gelişimi ve otonom makinelerin üretim süreçlerini yönetmeye başlamasıyla gelişim göstermiştir. Dijital teknoloji, birbirleriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçları fark edebilen robotların üretimine yardımcı olmaktadır. Akıllı fabrikalarda siber fiziksel sistemler ile nesnelerin iletişime geçmesi bu sayede üretim sürecinin daha hızlı, ucuz ve verimli, ürün ve hizmetlerin ise kaliteli ve sıfır hatalı gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Bu teknoloji dünya ticaret düzenini ilk kez yeniden şekillendirmemiş olsa da, yeni teknolojilerin benimsenme hızı artmaya devam etmektedir. Analogdan dijital teknolojilere geçiş, dünyayı sadece birkaç yıl içinde tanınmayacak kadar değiştirmektedir. Günümüz rekabet ortamında, işletmeler varlıklarını sürdürebilmek, ülkeler ise sanayi sektöründen beklenen verimi alabilmek için pek çok strateji geliştirmişlerdir. Türkiye'nin bu hızlı değişime uyum sağlayabilmesi gelecekte uluslararası ticaret açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu teknolojilerin küresel ticareti nasıl dönüştürdüğünü incelemek ve Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda bu dönüşümden nasıl etkileneceğini SWOT analizi yöntemi kullanarak araştırmaktır. Bu yöntemle dijital teknolojilerin Türkiye Uluslararası Ticareti için ne gibi fırsatlar sağlayacağını ve ne gibi tehditler oluşturacağını araştırma yaparak incelemektir.
Özet (Çeviri)
Digital technology; It has evolved with the development of computer, communication and internet technologies with the start of managing the production processes of autonomous machines. Digital technology helps the production of robots that communicate with each other, can detect the environment with sensors, and realize the needs by analyzing data. The communication of objects with cyber-physical systems in smart factories enables the production process to be faster, cheaper and more efficient, products and services are targeted for quality and zero defects. Although this technology has not reshaped the world trade order for the first time, the adoption speed of new technologies continues to increase. The transition from analog to digital technologies changes the world beyond recognition in just a few years. In today's competitive environment, businesses have developed many strategies to sustain their assets and countries to achieve the expected efficiency from the industry sector. Turkey, which adapt to the rapid changes is important in terms of international trade in the future. The purpose of this study is to research how these technologies transform global trade and how Turkey will be affected by this transformation in the coming years using the SWOT analysis method. With this method it is examine what opportunities that digital technology will provide and what threats it will create for International Trade in Turkey by doing research.