Omuz ağrısı olan 50 yaş üzeri bireylerde kas enerji tekniğinin fonksiyonel düzey, ağrı, yaşam kalitesi, aktivite korkusu üzerine etkisi
Effect of muscle energy technique on functional level, pain, quality of life, kinesiophobia in patients with shoulder pain older than 50 ages
  1. Tez No: 452243
  2. Yazar: MUHAMMET FAHRİ AKBABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEN İLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kas Enerji Tekniği, Omuz Ağrısı, Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, omuz ağrısı olan 50 yaş üzeri bireylerde kas enerji tekniğinin fonksiyonel düzey, ağrı, yaşam kalitesi ve akitivite korkusu üzerine etkisini araştırmaktadır. Yöntem: Çalışmaya toplam 47 gönüllü omuz ağrılı birey katıldı. Tedavi öncesi olgular randomize olarak iki gruba ayrıldı. Kontrol Grubuna rutin fizyoterapi programı uygulandı. Kas enerji tekniği (KET) Grubuna rutin fizyoterapiye ek olarak KET uygulandı. Hastaların tümü 20 seanslık fizyoterapi programı aldı. Olguların tedavi öncesi ve tedavi sonrası demografik bilgileri, ağrı şiddeti, omuz eklem hareket açıklığı, aktivite korkusu, yaşam kalitesi ve omuz fonksiyonel düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi, gruplar arasında demografik ve antropometrik özellikleri benzerdi ve gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). 20 seans fizyoterapi programı sonrasında her iki grupta da tedavi öncesine göre ağrı, eklem hareket açıklığı, Short Form-12 (SF-12) fiziksel ve fonksiyonellik açısından anlamlı gelişme olduğu belirlendi (p0.05). Sonuç: 50 yaş üstü omuz ağlılı bireylerde ağrı, eklem hareket açıklığı, aktivite korkusu, yaşam kalitesi ve omuz fonksiyonel düzey açısından KET uygulamasının rutin tedaviye eklenmesinin üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study was to investigate effect of muscle energy technique (MET) on functional level, pain, quality of life, kinesiophobia in patients with shoulder pain who are older than 50 years of age. Method: A total of 47 volunteers with shoulder pain patients participated in the study. Patients were randomly separated into two groups 23 and 24 prior to treatment. Standart physiotherapy program were applied to the Control Group (n=24) and standart physiotherapy program with muscle energy technique were applied to the MET Group (n=23). All the patients received 20 sessions of physiotherapy. The demographic data of patients, pain severity, shoulder range of motion, kinesiophobia, quality of life and upper extrenity functionality were evaluated before and after physiotherapy program. Results: Before treatment, demographic and anthropometric characteristics were similar in groups and there was no statistically difference between groups (p>0.05).