Mk-801 ile sıçanlarda oluşturulmuş şizofreni modelinde sodyum nitroprussid'in kognitif fonksiyonlar üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of sodium nitroprusside on cogni̇ti̇ve foncti̇ons i̇n mk-801 induced schizophrenia model of rats
- Tez No: 452337
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sodyum Nitroprussid, MK-801, Şizofreni, Tedavi, Kognitif fonksiyonlar, Sıçan, Sodium Nitroprusside, MK-801, Schizophrenia, Treatment, Cognitive Functions, Rat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Şizofreni; duygu, düşünce ve davranışı tümden etkileyen, derinden yıkıcı psikopatolojik etkileri olan bir klinik sendromdur. Şizofreninin patofizyolojisinde çeşitli nörotransmitter sistemlerinin rol oynadığı düşünülmektedir. Dikkat çekici yeni bir molekül olarak ise Nitrik Oksit görünmektedir. Yapılan çalışmalarda NO donörlerinin kullanımı ile, şizofreni modeli oluşturulmuş hayvanlarda, belirtilerde istatistiksel olarak anlamlı şekilde düzelmelerin olduğu ortaya konmuştur. Özellikle Sodyum Nitroprussid ile yapılan çalışmalar, molekülün, sıçanlarda glutamat antagonistleri uygulanması sonrası görülen hiperaktivite, ataksi ve stereotipi vb. psikoz benzeri davranışları engellediği şeklinde sonuçlar vermiştir. Çalışmamız hayvan çalışması olarak dizayn edilmiştir. 56 adet dişi Wistar Hanover türü sıçan ile çalışma GATA Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütülmüştür. MK-801 ile akut psikoz modeli ve subkronik psikoz modeli oluşturulup 8 kollu ışınsal labirent testinde Sodyum Nitroprussid'in MK-801 ile bozulan bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda Sodyum Nitroprussid'in subkronik şizofreni modeli oluşturulmuş sıçanlarda kognitif fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaştık. MK-801 ile Sodyum Nitroprussid uygulanan sıçanların kısa bellek ve uzun bellek sonuçları sadece MK-801 uygulanan sıçanlara nazaran anlamlı derecede olumlu sonuçlanmıştır. Çalışmamız hem NO'in şizofreni patofizyolojisindeki rolüne dikkati çekmekte, hem de Sodyum Nitroprussid'in Şizofreni tedavisinde alternatif bir terapötik ajan olabileceğine vurgu yapmaktadır. Çalışmamızda karşılaştığımız akut psikoz grupları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı çıkmama sorunu; grup başına düşen sıçan sayısının arttırılması ve sıçanların erkek cinsiyette sıçanlardan seçilmesi ile çözülebilir. Daha sonra yapılacak çalışmalarda bu hususa dikkat edilmesi uygun görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a clinical syndrome which have devastating psychological effects on mind, emotion and behavior. It is thought that neurotransmitters have a major role in the pathophysiology of schizophrenia. Nitric Oxide seems as a new and remarkable molecule. In some studies, it has been shown to be statistically significant improvement in symtoms of schizophrenia models with the use of NO donors. Especially the studies with Sodium Nitroprusside conclude that the molecule prevents the pyschiosis like behavior such as hyperactivity, ataxia and stereotypes observed in rats after application of glutamate antagonists. Our study has been designed as a animal model trial. The study performed in GATA HEH. Experimental Practice and Research Laboratory with 56 Wistar-Hannover female rats. We model acute psychiosis and subchronic schizophrenia with MK-801 and observe the effect of Na Nitroprusside on cognitive functions of the rats which administrated MK-801. In our study, we reached the conclusion that Sodium nitroprusside have positive effects on cognitive function of schizophrenia model. Especially Na Nitroprusside have significant positive effects on working memory and referans memory. Our study take attention to the role of NO in the pathophysiology of Schizophrenia. At the same time it emphasizes that Na Nitroprusside can be an alternative therapeutic agent for treatment of Schizophrenia. Problems we encountered in our study can be solved by increasing the number of rats per group, and by selecting male rats can be solved. Further studies must pay attention to these issues.