Endometrioma ve diğer benign over kisti nedeniyle opere olan hastaların serum kalprotektin yönünden karşılaştırılması
Comparision serum calprotectin levels between operated endometrioma and benign ovarian cysts
  1. Tez No: 452393
  2. Yazar: SEDA BİLİR ESMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ŞAHİN, DOÇ. DR. SABRİ CAVKAYTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioma, endometriozis, over kisti, kalprotektin, Ca-125, Endometrioma, endometriosis, ovarian cysts, calprotectin, Ca-125
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı preoperatif dönem serum kalprotektin düzeyinin endometrioma ve diğer benign over kistlerinin ayırıcı tanısındaki rolünü belirlemektir. Gereç ve Yöntem:Prospektif kesitsel olgu kontrol çalışmasında,etik kurul onayı alındıktan sonra, 01.06.2016-30.11.2016 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji, İnfertilite ve Onkoloji servislerine endometrioma, over kisti, dermoid kist ve adneksiyal kitle ön tanılarıyla yatırılan ve opere edilen 86 olgu çalışmaya dahil edildi. Dışlama kriterleri sonrası 78 olgu olan hastalardan 39 olgu cerrahi ve histolojik olarak endometriozis tanısı alırken, diğer over kistleri olan 39 hasta kontrol grubunu oluşturdu. Serum kalprotektin değeri için, operasyondan hemen önce alınan kan örnekleri Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya laboratuvarında çalışıldı.Hasta ve kontrol grubu serum kalprotektin değeri açısından birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması endometriozis grubunda 37.0±8.0 iken kontrol grubunda 37.6 ±10.5 idi (p=0.790). Dismenore, disparoni, kronik pelvik ağrı endometriozis grubunda kontrol grubuna göre daha fazla hastada görülmesine rağmen; her üç grup için de kontrol grubuyla istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0.107, p=0.815, p=0.262). Endometriozis grubunda Ca-125 düzeyi 155.3±52.7U/ml iken, kontrol grubunda 38.8 ±29.0 U/mlolarak bulundu ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.008).Ca-19.9 endometriozis grubunda 55.5 ±26.9U/ml, kontrol grubunda 32.7 ±18.0U/mlolarak bulundu ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.521).Serum kalprotektin düzeyi endometriozis grubunda 52.8 (9.5-706.4) ng/mlolarak ölçülürken, kontrol grubunda 43.0 (3.3-547.0)ng/ml olarak saptandı, fark istatistiksel olarak bulundu (p=0.015). Serum kalprotektin değeri için ROC analizi yapıldığında eşik değer 43.1ng/ml alındığında sensitivitesi %79.5 bulunurken spesifitesi %51.3 bulundu. Ancak etkinliği zayıf olarak değerlendirildi. Sonuç: Serum kalprotektin değeri endometriozis grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir bulunmuştur. Gelecekte endometriozis tanısı konmasında serum kalprotektinin yeri olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was todetermine the diagnostic predictive role of serum calprotectin in the preoperative differential diagnosis of endometrioma and other benign ovarian cysts. Material and Methods:In the prospective cross-sectional case control study, after approval of the ethics committee, between 01.06.2016-30.11.2016, T.C. Ministry of Health Ankara 1st Regional Public Hospitals Association Health Sciences University Ankara Zekai Tahir Burak Women Health Training and Research Hospital 86 cases were included in the study, which were admitted to the gynecology, infertility and oncology services with endometrioma, ovarian cyst, dermoid cyst and adnexal mass.After the exclusion criteria, 78 cases, thirty-nine patients were diagnosed surgically and histologically with endometriosis, while thirty-nine patients with other ovarian cysts were the control group. For serum calprotectin value, blood samples taken immediately before the operation were studied in the Ankara Numune Training and Research Hospital Biochemistry laboratory. Patients and control group were compared with each other in terms of serum calprotectin value. Results:The mean age of the patients was 37.0 ± 8.0 in the endometriosis group and 37.6 ± 10.5 in the control group which was not statistically significant (p=0.790). Although dysmenorrhoea, dyspareunia, chronic pelvic pain were more common in the endometriosis group than in the control group; there was no statistically significant difference between the control groups in all three groups (p=0.107, p=0.815, p=0.262). The Ca-125 level in the endometriosis group was 155.3 ± 52.7U/ml and 38.8 ± 29.0 U/mlin the control group and this difference was statistically significant (p=0.008). Ca-19.9 level was 55.5 ± 26.9U/ml in the endometriosis group and 32.7 ± 18.0U/ml in the control group and this difference was not statistically significant (p=0.521). Serum calprotectin level was 52.8 (9.5-706.4)ng/ml in the endometriosis group and 43.0 (3.3-547.0)ng/ml in the control group which was statistically significant (p=0.015). ROC analysis for serum calprotectin value was performed, when the threshold was 43.1 ng/mlthe sensitivity was found to be 79.5% and whereas the specificity was 51.3%. However, efficiency was evaluated as weak. Conclusion:Serum calprotectin level in the endometriosis group was found to higher than the control group which was statistically significant.In the future, serum calprotectin may be useful in the diagnosis of endometriosis.