Sıçanlarda, amitriptiline bağlı gelişen uzamış QT ve akut kardiyotoksisitenin, metaprolol, MGSO4 ve yağ emülsüyonu uygulaması sonrası elektriksel, biyokimyasal ve histolojik olarak araştırılması
The evaluation histologically, electrically and biochemistrly of long QT and acute cardiotoxicity due to amytriptyline
- Tez No: 452439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, Amitriptilin, ilaç toksisitesi, Aritmiler, Emergency service, Amitiryptiline, Drug toxicity, Arrhythmia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş-Amaç Günümüzde toksik dozda ilaç alımı ile acil servise başvurularda önemli bir artış vardır. Çalışmamızın amacı acil serviste amitriptilin intoksikasyonun ölümcül sonuçlarından biri olan uzun QT' yi engellemek için kullanılabilecek metoprolol, yağ emülsiyonu ve Magnezyum Sulfat' ın birbirlerine .üstünlüklerini elektrofizyolojik biyokimyasal ve histolojik olarak değerlendirdik. Metod 30 adet Sprague-Dawley erkek sıçan alındı.5 gruba ayrıldı, ilk gruba sadece salin, 2.,3.,4.,5. Gruplara 100mg/kg oral yolla amitriptilin uygulaması sonrası sırasıyla salin, 5 mg/kg metoprolol, 20 ml/kg yağ emülsiyonu, 75mg/kg da MgSO4 intraperitoneal olarak uygulandı. 1 saat sonra tüm gruplara D I derivasyonunda EKG çekildi, biyokimyasal tetkik için kanları alınıp ötenazi uygulandı. Histoloji için kalp dokuları çıkartılı. Bulgular Amitriptilin+ salin grubuyla karşılaştırıldığında ilaç uygulanan diğer 3 grupta QTc istatistiksel olarak anlamlı kısaltmıştır. Yağ emülsiyonu kontrol grubuna göre biyokimyasal olarak pro bnp ve troponini etkilememiş olup histolojik olarak caspase 3 ekspresyonunda anlamlı azalma sağlamıştır. Metoprolol, biyokimyasal olarak istatistiksel olarak anlamlı olmasa da Pro-BNP' de azalma sağlamış, üre değerinde kontrol grubuna göre anlamlı düşüş bulunmuş, histolojik olarakta istatistiksel anlam sağlayamamıştır. MgSO4 ise kontrol grubuna göre Troponin, Pro BNP ve Üre de istatistiksel anlamlı azalma, histolojik olarakta anlamlı caspase 3 ekspresyonu azalması bulunmuştur. Sonuç Acil servislerde suisidal veya yanlışlıkla toksik doz trisiklik antidepresan alımlarında, yarar sırasına göre MgSO4, Lipid emülsiyonu ve Metoprolol uygulanması önerilebilir. İleride ki temel ve klinik çalışmalar konuyu aydınlatacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective Nowadays, there is a significant increase in the number of uemergency applications with toxic dose of medication. In our study, we aim to evaluate the superiority of metoprolol, fat emulsion and MgSO4 hisologically, electrically and bicochemistryly, which can be used for prevention of long QT one of the lethal consequence of amytriptyline. Method 30 Sprague-Dawley male rats were divided into 5 groups. The first group is only saline, 2nd, 3rd, 4th, 5th. groups received saline, 5 mg / kg metoprolol, 20 ml / kg fat emulsion and 75 mg / kg MgSO4 ip, respectively, after 100 mg / kg oral amitriptyline application. After 1 hour, all groups were electrocardiographically deprived of D 1 lead, blood was taken for biochemical examination and euthanasia was performed. Heart tissue was removed for histology. Results Compared with the amitriptyline+saline group, QTc was statistically significantly shortened in the other three groups of drugs. Fat emulsion biochemically did not affect proBNP and troponin compared to the control group and histologically showed a significant decrease in caspase 3 expression. Metoprolol, although not biochemically statistically significant, provided a reduction in Pro-BNP. Urea value was significantly lower than control group. Histologically, it did not provide statistical significance. MgSO4 showed a statistically significant decrease in Troponin, Pro BNP and Urea, and a significant decrease in expression of caspase 3 expression histologically compared to the control group. Conclusion It is suggested that MgSO4, Lipid emulsion and Metoprolol be administered according to benefit order in suicidal or accidental toxic dose tricyclic antidepressant intake in emergency services. Future pre-clinical and clinical studies will clarify the matter.