Dispeptik yakınmaları olmayan polistemia vera tanılı hastalar ve sağlıklı bireylerdeki helicobacter pylori sıklığının karşılaştırılması
- Tez No: 452468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BİLGİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Polistemia Vera, Helicobacter Pylori, Gaitada Helicobacter Pylori Antijen Testi, Asemptomatik, Polycythemia Vera, Helicobacter Pylori, Helicobacter Pylori Antigen Test in Stool, asymptomatic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, dispeptik yakınması olmayan Polistemia Vera (PV) tanılı hastalarla aynı şekilde dispeptik yakınması olmayan sağlıklı kişiler arasında Helicobacter Pylori (HP) pozitiflik sıklık farkı olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. İzmir Bozyaka EAH Hematoloji Polikliniği'nde takipli Ocak 2015 - Ekim 2016 tarihleri arasında PV tanılı hastaların dosyaları tarandı. İncelenen hastalar arasından dışlama kriterlerine uyan olan hastalar çıkarıldıktan sonra toplam 50 PV tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. Mayıs 2016 – Ekim 2016 tarihleri arasında İzmir Bozyaka EAH İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran hastalardan demografik verileri kabaca hasta grubumuzunkine benzeyen 50 sağlıklı gönüllü ise kontrol grubumuz olup herbirinden dışkı örneği alındı. Çalışma sonucunda dispeptik yakınması olmayan PV tanılı hastalarda, kontrol grubuna göre belirgin derecede fazla oranda HP pozitifliği saptandı. Sekonder sonlanım noklarına bakacak olursak yaş, cinsiyet, PV hastasına verilen tedavi, hastaneye ilk başvuru hemogram değerleri ve batın ultrasonda saptanan splenomegali gibi subgrup analiz parametreleri ile HP sıklığı arasında bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the difference between Helicobacter Pylori (HP) positivity frequencies of the patients diagnosed with Polycythemia Vera (PV) without any dyspeptic symptoms and the normal population without any dyspeptic symptoms. Patients diagnosed with PV who has been followed at Izmir Bozyaka Training and Research Hospital Hematology Outpatient Clinic in between January 2015 - October 2016 have been examined. Among these patients,after some of them were excluded, totally 50 patientswere enrolled. Our control group was consisted of 50 healthy volunteers who have similar demographic variables with our PV group, admitted toIzmir Bozyaka Training and Research Hospital Internal Medicine Outpatient Clinic in between May 2016 - October 2016 and feces specimens were obtained from each one of them. According to our results, it's determined that HP positivity frequency of the patients diagnosed with PV without any dyspeptic symptoms is significantly higher than the control group's. In addition to that, any significant difference isn't determined between HP positivity frequency and subgroup analyses parameters such as age, sex, treatment regimens, complete blood count parameters of the patients on their first admission and the presence of splenomegaly proven by abdominal ultrasound.