Aorta Descendens'in lümen çevresi ölçüm değeri değişiklikleri ile büyük dallarının lümen çevresi ölçüm değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of correlation between aorta descendens luminal perimeter measurement value differences and its major branches' luminal perimeter measurement values
- Tez No: 452520
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Aorta, pars abdominalis aorta, pars thoracica aorta, Aorta, pars abdominalis aorta, pars thoracica aorta
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma 01 Şubat 2011 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Çalışmada Anatomi Anabilim Dalı laboratuarında bulunan %10 formaldehit içerisinde tahnit edilmiş kadavradan çıkartılmış toplam 73 (20 kadın, 53 erkek) aort kullanılmıştır. Ölçülen yapılar; pars thoracica aorta lümen çapı çevre ve alan ölçümü, aorta abdominalis'in başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, truncus coelicus'un aorta üzerinden üst sınır alt sınır lümen çevre ve çap ölçümü, başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. mesenterica superior'un aorta üzerinden üst sınır alt sınır lümen çevre ve çap ölçümü ile başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. renalis'lerin aorta üzerinden üst sınır alt sınır lümen çevre ve çap ölçümü ile başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. renalis dextra başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. renalis sinistra başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. mesenterica inferior'un aorta üzerinden üst sınır alt sınır lümen çevre ve çap ölçümü ile başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü, a. iliaca dextra başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümü ve a. iliaca sinistra başlangıç lümen çapı çevre ve alan ölçümüdür. Bulunan ölçüm sonuçları cinsiyete ve üst sınır alt sınır çevre ve alan ölçüm farkı ile çevre ve alan ölçümüne göre gruplandırılarak istatistiksel olarak değerlendirildi ve bazı farklar bulundu. Ayrıca özellikle erkeklerde damar lümeninde daha fazla daralmaya bağlı farklılıklar tespit edilmiştir.Aorta descendes üzerinden ayrılan dalların başlangıç lümen çaplarının bilinmesi ile belirlenen farkların ya da benzerliklerin ışığında cerrahi operasyonlarda kalp damar hastalıklarında tanı ve tedavi için uygulanacak yöntemlerde ve oluşabilecek komplikasyonların en aza indirgenmesinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Department of Anatomy, Medical Faculty of Karadeniz Technical University in the period from February 1, 2011 to December 31, 2013. The study examined the aorta dissected in 73 cadavers (20 female, 53 male) embalmed in 10% formaldehyde that were kept in the Department of Anatomy. Among the measured structures; pars thoracica (aorta thoracica) luminal diameter perimeter and area measurement, pars abdominalis (aorta abdominalis) initial luminal diameter perimeter and area measurement, truncus coeliacus (celiac artery) upper/lower border - branching from the aorta - luminal perimeter and diameter measurement and initial luminal diameter perimeter and area measurement, arteria mesenterica superior upper/lower border – branching from the aorta – luminal perimeter and diameter measurement and initial luminal diameter perimeter and area measurement, arteria renalis sinistra initial luminal diameter perimeter and area measurement, arteria mesenterica inferior upper/lower border – branching from the aorta – luminal perimeter and diameter measurement and initial luminal diameter perimeter and area measurement, arteria iliaca dextra initial luminal diameter perimeter and area measurement, and arteria iliaca sinistra initial luminal diameter perimeter and area measurement. The obtained results of the measurements were classified by gender, upper/lower border perimeter and area measurement difference, and perimeter and area measurement and statistically analyzed. As a consequence of the comparisons significant differences were unsurprisingly found between upper and lower border perimeter and area measurements throughout the course of the aorta. Beside this, differences caused by more stenosis in blood vessel lumen were detected especially in males. It is believed that Identification of initial luminal diameters of branches from aorta descendens (pars descendens aortae) will be a guiding light to minimize complications that may occur and an indicative reference to the methods that can be employed for diagnosis and treatment of cardiovascular diseases and also surgical operations in consideration of differences or similarities detected.