Eskişehir ili kırsal kesiminde (Sivrihisar, Mahmudiye, Alpu, Beylikova) lise öğrencilerinde alopesi sıklığı ve yaşam kalitesi
The frequency of alopecia and quality of life in high-school students in rural areas (Sivrihisar, Mahmudiye, Alpu, Beylikova) of Eskisehir
  1. Tez No: 452580
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi, Adölesan, Yaşam Kalitesi, Eskişehir, Alopecia, Adolescent, Quality of Life, Eskisehir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Eskişehir ili kırsal yerleşim bölgesinde öğrenim görmekte olan lise öğrencileri arasında alopesi görülme sıklığının saptanması, ilişkili olduğu düşünülen faktörlerin incelenmesi ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Çalışma 02 Mart-30 Nisan 2015 tarihleri arasında yürütülen kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışma grubunu 1662 (%74.9) öğrenci oluşturdu. Çalışmanın amacına uygun olarak önceden hazırlanmış 4 bölümden oluşan anket form gözlem altında öğrencilerin kendileri tarafından dolduruldu. Öğrencilerin yaşam kaliteleri Short Form-36 (SF-36) ölçeği ile değerlendirildi. Saç ve saçlı deri muayenesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi tarafından yapıldı. Elde edilen veriler, IBM-SPSS 20 İstatistik Paket Programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin analizlerinde Ki-kare testi, Mann Whitney U testi ve Lojistik Regresyon Analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık değeri olarak p≤0.05 kabul edildi. Bu çalışmada alopesi görülme sıklığı %37.4 (n=622) olarak saptandı. Beylikova ve Mahmudiye ilçelerinde öğrenim gören öğrencilerde, erkeklerde, saçlı deri şikayeti olanlarda, yağlı saçlı deri tipine sahip olanlarda ve menstruasyon dönemi düzensiz olan kız öğrencilerde alopesi görülme sıklığı daha yüksek saptandı. Çalışma grubunda alopesi saptananlarda SF-36 Ölçeği'nin genel sağlık, canlılık ve mental sağlık alt alanlarında yaşam kalitelerinin daha kötü olduğu saptandı. Sonuç olarak alopesi sıklığının azaltılması ve öğrencilerin yaşam kalitelerinin arttırılabilmesi için erken tanı ve tedavinin sağlanabilmesi gerekmektedir. Öğrencilerde farkındalığın arttırılabilmesi için sağlık eğitimi çalışmaları yapılmalıdır. Ek olarak okul taramaları içine saç ve saçlı deri muayenelerinin entegre edilmesi, alopesi saptanan öğrencilerin dermatoloji uzmanına yönlendirilmesi, yağlı saçlı deri tipine sahip öğrencilerin saçlarını düzenli olarak yıkamaları, menstruasyon düzensizliği yaşayan kız öğrencilerin hekim tarafından değerlendirilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the frequency of alopecia and related factors, health-related quality of life in high-school students in rural areas of Eskisehir. This is a cross-sectional study, performed between 02 March-30 April 2015. The study group consisted of 1662 (%74.9) students. The questionnaire which performed for the purpose and consisted of 4 sections was filled out by students themselves under supervision. The health-related quality of life was evaluated by Short Form-36 (SF-36). Students' hair and scalps was examined by physician of Eskisehir Osmangazi University Medicine of Faculty, Department of Dermatology. The acquired data were determined by SPSS 20 Statistical Packet Programme. For statistical analyses, chi square test, Mann Whitney U Test and logistic regression analyses were used. We accepted the values of p≤0.05 for the statistical significance. In this study frequency of alopecia was found %37.4 (n=622). The students who educated in Beylikova and Mahmudiye, who are males, who have complaints about scalp, who have fatty scalp and female students who have menstrual irregularities had more frequency of alopecia. In study group, who have alopecia, had poor health-related quality of life in general health perception, vitality and mental health of SF-36. In conclusion; there is a need to provide early diagnose and treatment to decrease frequency of alopecia and to improve quality of life. Health education studies must be performed to increase awareness of students about alopecia. Integrating hair and scalp examination into school health screening studies, steering the students who have alopecia to dermatologist, suggesting students who have fatty scalp must wash their hair regularly and examining and treating female students who have menstrual irregularities by a physician, will be appropriate.