Avrupa Birliğine uyum sürecinde madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Occupational health and safety applications in mining sector in the process of adaptation to the European Union
- Tez No: 452731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ AKÇAKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Madencilik, Türkiye, İş Sağlığı ve Güvenliği, The European Union, Mining, Turkey, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Madencilik kaza ve ölüm risklerinin en yüksek olduğu sektörlerden birisidir. Dünya?da çalışanların sadece %1?i madenlerde iken, meydana gelen ciddi kazaların %8?i madencilik sektöründe olmaktadır. Bu oldukça yüksek bir orandır. Ülkemizde de iş kazası ve meslek hastalıklarının meydana geldiği ikinci büyük sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği?ne uyum sürecinde madencilik sektöründe uygulanan iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları değerlendirilmiştir. Öncelikle ülkemizde madenciliğin önemi, ülke ekonomisine katkıları, istihdam oluşturmadaki yararlarından bahsedildi. Ayrıca madencilikte yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile bunların nelerden kaynaklandığı ele alınmıştır. Daha sonra Avrupa Birliği?nde ve ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, ne gibi süreçlerden geçtiği, çıkarılan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin hangi alanlarda uygulandığı anlatılmıştır. Bunların yanısıra Avrupa Birliğine uyum sürecinde ülkemizde madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği alanlarında neler yapıldığı, ne gibi değişikliklerden geçtiği ve bunların ülkemize getirdiği yeniliklerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mining is one of the sectors which has the highest risks of accidents and fatalities. While only 1% of workers work in mines in the world, 8% of serious accidents occur in the mining industry. This rate is fairly high. In our country, it is the second largest industry in which work-related accidents and occupational diseases have occurred. In this study, occupational health and safety practices in the mining industry were evaluated during the EU harmonization process. Firstly, the importance of mining in our country, its contribution to the country's economy, and its benefits on generating employment were mentioned. Accidents and occupational diseases in mining and their causes were also discussed. Then, historical development of the concept of occupational health and safety in our country and in EU countries, which processes it went through, the areas which the enacted laws, rules and regulations were applied were explained,as well. In addition, what were done in the areas of occupational health and safety in the mining industry in our country during the EU harmonization process, what kind of changes they have been through and their innovations which they brought into the country were discussed.