Al/si3n4/p-si schottky diyodun radyasyona bağlı elektriksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electrical characteristics of al/si3n4/p-si schottky diode depending on radiation
  1. Tez No: 452730
  2. Yazar: ALPER TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDAT ZEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al/Si3N4/p-Si (MIS) yapı, Arayüzey durumları, C-V ve G/?-V karakteristikleri, Seri direnç, Al/Si3N4/p-Si (MIS) structure, Interface states, C-V ve G/?-V characteristics, Series resistance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, 60Co ?-ray ışınımının, kapasitans-voltaj (C-V) ve iletkenlik-voltaj (G/?-V) ölçümleri kullanılarak Al/Si3N4/p-Si (MIS) yapılarının elektriksel özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. MIS yapıları 0,7 kGy/h dozunda 60Co ?-radyasyon kaynağına maruz bırakılmış ve toplam doz aralığı 0-100 kGy olmuştur. C-V ve G/?-V özellikleri 500 kHz?de ve oda sıcaklığında 60Co ?-ray ışınımı öncesi ve sonrası ölçülmüştür. Arayüzdeki uyarılmış -ışınım kusurları yüzünden toplam dozda artış olurken kapasitans ve iletkenlik değerlerinde azalma gözlenmiştir. Ayrıca ?-radyasyonu nedeniyle engel yüksekliğinde (?B) , Fermi enerjide (EF) ve tükenim tabakası genişliğinde (WD) artış olduğu görülmüştür. Hill-Coleman yöntemiyle, arayüzey durum yoğunluğu (Nss) radyasyon dozuna bağlı olarak C-V ve G/?-V ölçümlerinden belirlenmiş ve radyasyon dozundaki artışla birlikte bir azalma görülmüştür. Arayüzey durumlarındaki azalma, yalıtkan tabakanın (Si3N4) oluşturulması yüzünden Si yüzeyinin pasivasyonuna ve yeniden birleşme merkezlerindeki azalmaya bağlanabilir. İlaveten, akseptör konsantrasyonunun (NA) artan radyasyonla birlikte azaldığı açıktır. Çeşitli radyasyon dozu için seri direnç Rs?nin profili ileri-geri gerilimli C-V ve G/?-V ölçümlerinden elde edilmiştir ve değerlerinin artan radyasyon dozuyla azaldığı, birikim bölgesinde artan voltajla birlikte arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of the 60Co ?-ray irradiation on the electrical characteristics of Al/Si3N4/p-Si (MIS) structures are investigated by using the capacitance-voltage (C-V) ve conductance?voltage (G/?-V) measurements. The MIS structures are exposed to a 60Co ?-radiation source at a dose of 0.7 kGy/h ve the total dose range is 0-100 kGy. The C-V ve G/ ?-V properties are measured before ve after 60Co ?-ray irradiation at 500 kHz ve room temperature. It is found that the values of capacitance ve conductance decrease with the increase in total dose due to the irradiation-induced defects at the interface. Also, the results indicate that ?-radiation causes an increase in the barrier height ?B, Fermi energy EF ve depletion layer width WD. The interface state density (Nss ), by the Hill-Coleman method, as dependent on radiation dose, is determined from the C-V ve G/?-V measurements, ve decreases with increase in radiation dose. The decrease in the interface states can be attributed to the decrease in the recombination centers ve the passivation of the Si surface due to the deposition insulator layer (Si3N4). In addition, it is clear that the acceptor concentration NA decreased with increasing radiation dose. The profile of series resistance RS for various radiation doses is obtained from forward ve reverse biased C-V ve G/?-V measurements, ve its values decreases with increasing radiation dose while it increases with increasing voltage in the accumulation region.