Periodontal kemik grefti uygulamalarında geleneksel flep operasyonu ile 'papilla preservation technique' in karşılaştırmalı olarak incelenmesi.
Clinical of comparison of papilla preservation technique and conventional techniques' impacts on bone graft applications.
  1. Tez No: 452744
  2. Yazar: ESRA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET EFEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kemik içi defekt, ksenogreft, PPT, standart radyografi, intrabony defects, xenograft, papilla preservation technique, standardized radiography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Papilla Preservation Technique”(PPT) ve geleneksel flep tekniklerinin kemik grefti uygulamalarındaki etkilerinin klinik ve radyografik olarak karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, kronik periodontitis tanısı konmuş 18 hastada bulunan toplam 40 interproksimal kemik içi defekt çalışmaya dahil edilmiştir. Bu defektlerin 18 tanesine geleneksel flep operasyonu 22 tanesine ise PPT tekniği uygulanmıştır. Her iki grupta da kemik greft maddesi olarak bir sığır kaynaklı kemik grefti olan Bio-Oss® kullanılmıştır. Klinik ölçümler operasyondan hemen önce, 3. ve 6. aylarda yapılmıştır. Altı ay sonunda sondalama derinliği kontrol grubunda 1,89±1,30mm deney grubunda ise 2,05±1,28mm olarak saptanmıştır. Klinik ataşman kazancı kontrol grubunda 1,67±1,20mm deney grubunda ise 1,64±1,17mm olarak saptanmıştır. Dişeti çekilme miktarı kontrol grubunda 0,58±0,52mm deney grubunda ise 0,76±0,44 mm olarak saptanmıştır. Transgingival ölçümlerle saptanan sert doku dolum miktarı kontrol grubu için 2,81±1,25mm deney grubu için ise 3,68±1,85mm olarak bulunmuştur. Defektlerin dolum yüzdeleri ise kontrol grubu için %55,7 deney grubu için ise %66,4 olarak saptanmıştır. Radyografik değerlendirmede kontrol grubunda 2,67±1,41mm deney grubunda ise 3,85±1,77mm sert doku dolumu saptanmıştır. Sonuç olarak kullandığımız klinik değerlendirme yöntemlerine göre; kemik grefti uygulamalarında geleneksel flep uygulamaları ile PPT uygulamaları arasında sondalama derinliğinde azalma, klinik ataşman kazancı, kemik dolumu miktarı ve dişeti çekilmesine neden olma açısından herhangi bir fark yoktur. Ancak klinik gözlemlerimize göre kleft veya krater oluşumuna neden olmazlar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is clinical and radiographic comparison of papilla preservation technique (PPT) and conventional techniques' impacts on bone graft applications. With in this frame, the study involves 40 patients intrabony defect files related to 18 with chronic periodontitis diagnosis. 18 defects are treated by conventional operations and 22 defects by papilla preservation technique. For both group treatments Bio-Oss® which is a bovine derived bone graft is used. Clinical measurements are done just after the operations, 3rd and 6th months after the operations. At the end of 6 months; probing depth of the control group is determined as 1.89±1.30mm and in the experiment group as 2.05±1.28mm. Clinical attachment level in the control group is found out as 1.67±1.20mm while it is as 1.64±1.17mm in the experiment group. Gingival recession quantity in the control group is measured as 0.58±0.52mm while it is 0.76±0.44mm in the experiment group. Bone fill coincided in sounding measurements is 2.81±1.25mm for control group while it is as 3.68±1.85mm for experiment group. The percentage of filling defects is determined as 55.7% for the control group and 66.4% for experiment group. Bone fill in the radiographic evaluation is determined as 2.67±1.41mm for the control group while it is as 3.85±1.77mm for the experiment group. As a result we can say that there is no discrimination between conventional and papilla preservation techniques as the clinical evaluation methods related to the probing depth, clinical attachment level, bone fill, gingival recession. But according to clinical observations it is found that PPT does not cause cleft or crater occur.