Hematopoietik kök hücrelere kortikosteroidlerin apoptotik etkileri ve çeşitli sitokinlerle bu etkinin modülasyonu
The apoptotic effects of corticosteroids on hematopoietic stem cells and the modulation of this effect by several cytokines
- Tez No: 452757
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ERDEM KURUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Hematoloji, Onkoloji, Physiology, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: CD34+ hematopoietic stem cells, corticosteroid, apoptosis, cytokine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZETÇetin, M.B. (2010). Hematopoietik Kök Hücrelere Kortikosteroidlerin Apoptotik Etkileri Ve Çeşitli Sitokinlerle Bu Etkinin Modülasyonu. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Kendilerini yenileyebilme yeteneğine sahip olan hematopoietik kök hücreler, hematopoietik sistemin rejenerasyonu için çok önemlidir. Ancak, kemoterapi uygulamalarında, malign hücrelerin öldürülmesinin yanısıra normal hücreler de zarar görmektedir. Kemoterapi protokollerinin temel ilaçlarından kortikosteroidlerin, malign hücreler dışında normal hematopoietik hücrelerde de güçlü bir şekilde apoptozu uyardıkları bilinmektedir. Hematopoietik sitokinlerin, kemoterapinin neden olduğu apoptozu engelleyebildiği ve bu ajanların toksik etkilerini azalttığı çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.Bu çalışmada, ilk kez, insan periferal kan lökosit süspansiyonlarından, immünomagnetik pozitif ayırma yöntemiyle elde edilen CD34+ hematopoietik kök hücre popülasyonu üzerine kortikosteroidlerin apoptotik etkileri ve hematopoietik sitokinlerin apoptozdan koruyucu rolleri araştırılmıştır. Kontrol grupları, serumsuz medyumda kültür yapılan kontrol ve interlökin 3, trombopoietin, kök hücre faktörü ve flt3/flk2 liganddan oluşan sitokin kokteyli ile uyarılan kontrol olmak üzere iki ayrı grup olarak düzenlenmiştir. Deney grupları ise, sadece dekzametazon veya prednisolon uygulanan hücreler ile kortikosteroidlerden önce sitokinler ile uyarılan hücrelerdir. Apoptotik mekanizmalarda etkili molekülleri tespit etmek için, Fas, kaspaz 3, sitokrom c, Bax ve Bcl-2 monoklonal antikorlar ile immünhistokimyasal boyamalar yapılmıştır. Preperatlarda yapılan sayımlarda reaksiyon şiddetleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde paired t-test ve one simple t-test kullanılmıştır. Sonuç olarak; kortikosteroidler bu hücrelerde apoptoza neden olmaktadır. Sitokinli kontrol grubu ile kıyaslandığında kortikosteroid gruplarının apoptotik Fas, kaspaz 3, sitokrom c ve Bax düzeylerinde anlamlı artış, antiapoptotik Bcl-2 düzeyinde anlamlı düşüş meydana geldiği görülmüştür. Sitokinsiz kontrol grubunda da apoptoz uyarılmış ve benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sitokin uygulaması, Fas, kaspaz 3, sitokrom c ve Bax düzeylerinde anlamlı düşüşe, Bcl-2 düzeyinde anlamlı artışa neden olmuş böylece ilaçların apoptotik etkilerini anlamlı derecede azaltmış ve bazı hücrelerde apoptozu tamamen engelleyebilmiştir.Anahtar Kelimeler : CD34+ hematopoietik kök hücre, kortikosteroid, apoptoz, sitokin, kemoterapi.Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2980
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇetin, M.B. (2010). The Apoptotic Effects Of Corticosteroids On Hematopoietic Stem Cells And The Modulation Of This Effect By Several Cytokines. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Physiology. MSc Thesis. İstanbul.Stem cells that can self-renew, are very important for the regeneration in hematopoiesis. In chemotherapy applications, malign and normal cells are together damaged. It is known that corticosteroids are the essential drugs for all chemotherapy protocols, they efficiently induce apoptosis in malign and normal hematopoietic cells. In several studies, it has been showed that hematopoietic cytokines can prevent apoptosis induced by chemotherapy and decrease their toxic effects on hematopoietic cells. In this study, as a first, we investigated apoptotic effects of corticosteroids on CD34+ hematopoietic stem cell population from human peripheral blood buffy coats by using immunomagnetic positive selection and showed protective effects of cytokines. Control groups are incubated with serum free medium and induced with cytokine coctail including IL3, Tpo, SCF and FL. Test groups were dexamethasone group, prednisolone group and groups induced with cytokines before drug application. To determine apoptotic mechanisms, immunohistochemical staining was carried out with monoclonal Fas, caspase 3, cytochrome c, Bax and Bcl-2 antibodies, cells were counted and the intensity of reactions were determined. For statistical analysises paired t-test and one sample t-test were used. As a result, both dexamethasone and prednisolon induced apoptosis in these cells. Compared with control groups, drug application caused a significant increase for apoptotic Fas, caspase 3, cytocrome c and Bax, and a significant decrease for anti-apoptotic Bcl-2. In the absence of hematopoietic cytokines, apoptosis induced and same results were determined. Cytokines caused a significant decrease for all apoptotic markers and a significant increase for Bcl-2. So that, corticosteroids induced apoptosis in human CD34+ hematopoietic stem cells and cytokines decreased apoptotic effects of these agents and prevented apoptosis.