Miyofasial ağrı sendromunda radial ekstrakorporal şok tedavisi
Myofascial pain syndrome radial extracorporeal shock treatment
- Tez No: 452785
- Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL DIRSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: MAS, rESWT, tetik nokta, MPS, rESWT, trigger point
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kaslardaki tetik noktalarla karakterize olan MAS; muskuloskeletal kaynaklı hastalıkların en sık görülen grubunu oluşturmaktadır. Bu tetik noktalar üst trapezius, skalenus, sternokleidomastoid, levator skapula ve kuadratus lumborum gibi kaslarda daha sık görülmektedir. Bu çalışmada, üst trapezius tetik nokta tedavisinde rESWT'nin lokal anestezik (prilokain) enjeksiyonu kadar etkin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya üst trapezius kasında tetik noktası bulunan ve MAS tanısı almış 64 hasta dahil edildi. Hastalar basit kura yöntemi ile randomize edilerek 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba (enjeksiyon grubu) bir kez 2 ml lokal anestezik madde (prilokain) enjeksiyonu; ikinci gruba (rESWT grubu) haftada bir kez olmak üzere toplam 3 seans rESWT uygulandı. Ayrıca her iki gruba servikal izometrik, pektoral germe, sırt ekstansörlerini kuvvetlendirme ve trapezius germe egzersizlerinden oluşan ev egzersiz programı verildi. Çalışma protokolünü tamamlayan 30'ar hasta istatistiksel değerlendirmeye alındı. Her iki tedavi grubunda da tetik nokta ve kontrol nokta ağrı eşiği ölçümü algometre ile, ağrı düzeyi Likert Ağrı Skalası ve VAS'la, ağrının psikososyal etkileri ise BDE, BAÖ ve NSP'nin tüm parametreleri ile değerlendirildi. Tüm bu değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. ve 3. ayda her iki grup için de yapıldı. Tedavi öncesinde VAS'ın boyun ağrısının işe etkisi (p=0.044) dışındaki tüm demografik ve klinik parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Grup içi değerlendirmelerde; enjeksiyon grubunda NSP sosyal izolasyon 3. ay parametresi (p= 0.079) dışında, başlangıca göre tüm parametrelerde hem 1. ay hem de 3.ay değerlendirmelerinde belirgin iyileşme sağlandı (tüm parametreler için p0.05). rESWT grubundaki grup içi karşılaştırmalarda ise; başlangıca göre 1. ve 3. ay değerlendirmelerinde NSP sosyal izolasyon (sırasıyla p=0.095 ile p=0.100) ve NSP fiziksel mobilite (sırasıyla p=0.070 ile p=0.147) dışındaki tüm parametrelerde belirgin iyileşme sağlandı (diğer tüm parametreler için p0.05). Tedavi sonrası 1. ay değerlendirmelerinde her iki grup arasında tetik nokta ile kontrol nokta ağrı eşik ölçümleri (p=0.240, p=0.143), Likert Ağrı Skalası (p=0.735), VAS (tüm parametreler için p>0.05), NSP (tüm parametereler için p>0.05), BDE (p=0.808) ve BAÖ (p=0.499), parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Tedavi sonrası 3. ay değerlendirmelerinde gruplar arasında; rESWT grubunda VAS boyun ağrısının morale etkisi (p=0.019) ile BAÖ (p=0.024) değerlendirmelerinde rESWT lehine fark gözlenirken diğer tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (diğer tüm parametreler için p>0.05). Bu çalışmada üst trapezius kasında tetik noktası bulunan hastaların tedavisinde rESWT'nin lokal anestezik enjeksiyonu kadar etkin bir tedavi metodu olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
MPS which is characterized by trigger points in muscles is the most common cause of musculoskeletal disorders. Trigger points are commonly located in upper trapezius, scalenus, sternocleidomastoid, levator scapula and quadratus lumborum muscles. In our study, we searched for whether rESWT treatment is as effective as local anesthetic (prilocain) injection or not in upper trapezius trigger point treatment. We included 64 patients who had trigger point in upper trapezius muscle and diagnosis of MPS to our study. Patients are randomly divided into two study groups. In first group (injection group), we injected 2 ml of local anaesthetic substance (prilocaine). In second group (rESWT group), we applied 3 sessions of rESWT once a week. In both of groups we also gave cervical isometric, pectoral stretching, back muscle empowering, trapezius stretching exercise as a home programme. Only 30 each patients who finished treatment protocol included in statistical analysis in both of groups. Trigger point and control trigger point evaluation was done by algometer, pain degree evaluated by Likert Pain Scale and VAS, psychosocial effects of pain evaluated by BDI, BAI, NHP parameters in both groups. All of those evaluations are done before treatment, 1st and 3rd months of after treatment for both groups. At the beginning of study, there were no difference between groups in demographic and clinical features of patients except for VAS effects of neck pain in work (p=0.044) (for all other parameters p>0.05). Within group analysis shows statistically important difference in all parameters in both 1st and 3rd month evaluations of injection group in respect of before treatment evaluations (for all other parameters p0.05). Within group analysis in rESWT group shows statistically important difference in both 1st and 3rd month evaluations in respect of before treatment evaluations except for NHP social isolation (in order of p=0.095 and p=0.100) and NHP physical mobility (in order of p=0.070 and p=0.147) (for all other parameters p0.05). In evaluations of 1st month after treatment, there were also no statistically important difference in trigger and control point measurements (p=0.240, p=0.143), Likert Pain Scale (p=0.735), VAS (for all parameteres p>0.05), NSP (for all parameteres p>0.05), BDI (p=0.808) and BAI (p=0.499), in between group analyses. In evaluations of 3rd month after treatment, except for VAS effects of pain on mood (p=0.019) and BAI (p=0.024) in favor of rESWT group, between group analysis show no statistically important difference (for all other parameters p>0.05). As a result; this study shows rESWT is a treatment modality which as effective as local anesthetic injection in patients who have upper trapezius muscle trigger point.