Miyofasiyal ağrı sendromunda lokal anestezik enjeksiyonu ile ESWT (ekstrakorporeal şok dalga tedavisi) etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of trigger point injection with local anesthetic and eswt (Extracorporeal shock wave therapy) in myofascial pain syndrome
- Tez No: 281110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BÖLGEN ÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ESWT, miyofasiyal ağrı sendromu, tetik nokta enjeksiyonu, ESWT, myofascial pain syndrome, trigger point injection
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tanısı almış hastalarda lokal anestezik ile tetik nokta enjeksiyonunun (TNE) etkinliğini, yeni, alternatif bir tedavi yöntemi olan ESWT'nin etkinliği ile kıyaslamayı amaçladık.Çalışmaya Travell ve Simons'un MAS tanı kriterlerine uygun 79 hasta (56 kadın, 23 erkek) alındı. Hastalar randomize olarak 39 ve 40 hastalık iki gruba ayrıldı. Birinci gruba TNE yapıldı. İkinci gruba ise ESWT uygulandı. Hastalarda ağrı şiddeti, VAS (vizüel analog skala) ve palpasyonla ağrı skoru ile; ağrı eşiği, algometre kullanılarak; yorgunluk ve fonksiyonel durum VAS ile; yaşam kalitesi, Nottingham Sağlık İndeksi (NHI) ile ve psikolojik durum, Beck Depresyon Ölçeği (BDI) ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi öncesinde, tedavi sonrası 1. haftada ve 1. ayda toplam 3 kez yapıldı. TNE grubuna %2'lik 1 ml Prilokain, bir adet 0.45x13 mm'lik, 26 gaugelik steril insülin iğnesi ile, iğne değişik yönlerde yelpaze şeklinde seri olarak hareket ettirilerek, enjekte edildi. ESWT grubunda tetik noktalara 10 Hz frekansta, 1,8-3,0 bar basınç aralığında 400-800 atım radyal şok dalgası, 5-8 gün ara ile toplam 3 seans olacak şekilde uygulandı. Tüm hastalara ev programı olarak germe ve postür egzersizleri verildi.Her iki hasta grubunda da tedavi sonrası 1.hafta ve 1.ay değerlendirmelerinde VAS ağrı, VAS fonksiyonel yetmezlik, basınç ağrı eşiği ve BDI skorlarında benzer şekilde anlamlı iyileşme görülmüştür. ESWT grubunda, VAS ağrı skorundaki azalma, tedavi sonrası 1.ayda da aynı oranda devam etmiştir. VAS yorgunluk skoru tedavi sonrası 1.hafta ve 1.ayda TNE grubunda ESWT grubuna göre daha fazla iyileşme göstermiştir. NHI, tedavi sonrası 1.ayda ESWT grubunda TNE grubuna göre daha fazla iyileşme göstermiştir.Sonuç olarak, her iki yöntemin de etkin olduğunu; ancak ESWT'nin noninvaziv oluşu, uygulama süresinin daha kısa olması ve daha az iş gücü kaybına neden olması düşüncesi ile MAS tedavisinde iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Comparison of Trigger Point Injection with Local Anesthetic and ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) in Myofascial Pain SyndromeThe aim of this study was to compare trigger point injection using local anesthetic and ESWT in the treatment of myofascial pain syndrome.79 (56 women, 23 men) patients were included in this study who were identified according to Travell and Simons?s MAS diagnostic criteria. Patiens were randomly assigned into two groups as trigger point injection group (n=39) and ESWT group (n=40). Both groups were evaluated for pain and pain threshold using VAS, pain score by palpation and algometry; fatigue and disability using VAS; life quality using Nottingham Health Index and psychological status using Beck Depression Index. The evaluations were done at baseline, one week after the treatments and one month after the treatments. In the first group, 1 ml 2% prilocain was injected into trigger point moving the needle backward and forward. In the second group, ESWT was applied to trigger points in 3 sessions, 400-800 hit 10 Hz frequency between 1,8-3 bar pressure range with 5-8 days intervals. All patients were given home exercise programme including cervical and back streching and posture exercises.VAS pain, VAS disability, pain pressure threshold and BDI scores improved significantly in both groups at first week and first month controlles. Decreasing at VAS pain scores in ESWT group continued even at first month control at the same speed. VAS fatigue scores improved in TNE group more than ESWT group at first week and first month controls. NHI scores were better in ESWT group than TNE group at first month control.Consequently, we verify that the two treatment methods have similar effects. However, considering that the ESWT is minimal invasive and causes less loss of work productivity, shorter application duration than other treatment methods, we can suggest that ESWT is a good alternative treatment method for myofascial pain syndrome.