Düzce ili Yığılca ilçesinde patolojik ekokardiyografi bulgularının prevalansı
The prevalence of pathological echocardiographic findings in Yigilca, the district of Düzce
  1. Tez No: 452808
  2. Yazar: SÜBHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TÜRKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, epidemiyoloji, Epidemiology, echocardiyography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Epidemiyoloji, sağlık ve hastalıkla ilgili olayların dağılımını ve nedenlerini inceleyen, hastalığın kitlesel yönünü çalışan bir bilim dalı olarak tanımlanabilir. Epidemiyolojik çalışmalarla kardiyovasküler risk faktörlerinin incelenmesi, zaman içinde kardiyovasküler hastalıklara yaklaşımda da yeni anlayışlar gelişmesine yol açmıştır. Günümüzde kardiyoloji alanında kullanılan en değerli noninvaziv tekniklerden biri ekokardiyografidir. Ekokardiyografi konjenital ve edinsel kalp hastalıklarının tanısında ve izleminde kullanılan, kardiyak yapı ve işlevlerin değerlendirildiği bir tanı yöntemidir. Günümüze kadar yapılmış, kardiyovasküler hastalıkların ekokardiyografi ile değerlendirildiği bir çok çalışma bulunmakla beraber epidemiyolojik araştırmanın yapıldığı geniş ölçekli çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı, ekokardiyografi ile saptanabilen kardiyovasküler hastalıkların toplumdaki sıklığını araştırmaktır.Yöntem: Çalışmaya, Düzce ilinin kuzey-doğusundaki Yığılca ilçesinde yaşayan, her aile hekimini temsilen cinsiyet, yaş, kentsel-kırsal dağılım açısından randomize olarak seçilmiş 400'er kişi (> 17 yaş) davet edildi. Ana çalışma grubunu ortalama yaşı 50±15 (18-92 arası) olan 2231 katılımcı oluşturdu. Değerlendirmeler Mayıs-Haziran 2010 tarihlerinde ilçe sosyal sağlık merkezinde yapıldı. Veriler; ölçümler, hastaların özgeçmiş öyküleri ve ekokardiografi (EKO) aracılığı ile toplandı.Bulgular: Ekokardiyografik ölçümler sonucunda, veriler cinsiyete göre değerlendirildiğinde DT, ET ve PAB değerleri dışındaki verilerde kadınlarla erkekler arasında ölçümlerde anlamlı fark görüldü (p0,05). Çalışma popülasyonunun %3.2' sinde asendan aorta anevrizması saptandı. Kalp yetmezliği oranı %1.7 bulundu. Örneklemin %0.8' inde biküspid aort saptandı. Aort stenozu %3.4, aort yetmezliği %38.9, triküspid yetmezliği %52.8, pulmoner yetmezlik %12.4 oranında saptandı.MVP prevalansı, genel olarak literatürde yer alan çalışmalardan farklı olarak %0.2 olarak saptandı.Sonuç: Taşınabilir ve ucuz bir yöntem olması nedeniyle, ekokardiyografinin günümüzde kardiyovasküler hastalıkları değerlendirmede kullanılma oranı artmıştır. Kardiyovasküler hastalıkların erken tanı ve tedavisi ile hastalıkların ilerlemesi engellenebileceği ve hastaların yaşam kalitesinin artırılabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için gelecekte yapılacak epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Epidemiology may define as a discipline that researches the reasons of health and disorders and investigates the social aspect of diseases. Assestment of cardiovascular risc factors by epidemiologic studies caused new insights in management of cardiovascular disease. Nowadays, one of the most valuable non-invasive technique in cardiology is echocardiyography. Echocardiyography is used in diagnosis and follow-up of congenital and acquired cardiovascular disease and in assessment of cardiac structure and function. There are many studies that used echocardiography to evaluate cardiovascular diseases but the number of the epidemiological studies is scarce. The aim of this study is to research the frequency of cardiovascular diseases detected by echocardiography.Methods: The study was conducted in May and June, 2010 in the Social health center located in Yigilca, the north-east of Duzce. 400 adult subjects (>17 years old) from each family physician representatively stratified for sex, age and for rural-urban distribution were randomly assigned and invited to participate the study. A total of 2231 subjects with a mean age of 50±15 (age range 18 to 92) were interviewed. Data were obtained by measurements and echocardiography.Results: There was significant difference between men and women in all measurements except DT, ET ve PAB values (p0,05). The prevalence of ascending aort dilatation was 3.2%, heart failure was 1.7%, bicuspid aort was 0.8%, aortic stenosis was 3.4%. Aorticregurgitation, tricuspid regurgitation and pulmonary regurgitation was detected in 38.9%, 52.8%, 12.4%. Unlike the other studies, MVP prevalence was found to be %0.2.Conclusion: Because it is a portable and cheap method, the rate of using ecocardiography in assesment of cardiovascular diseases increased. It should not ignore that by early detection and treatment, progression of diseases can be prevented and life quality of patients can be improved. Further epidemiological studies are needed to get more information about this issue.