Düzce ili Yığılca ilçesinde okul çağı çocuklarında anemi ve çinko eksikliğinin değerlendirilmesi
Investigation of prevalance of anemia and zinc deficiency in school age children in Yiğilca township of Düzce province
  1. Tez No: 282056
  2. Yazar: SONAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Düzce, büyüme-gelişme geriliği, demir eksikliği anemisi, çinko eksikliği, okul çağı çocukları, sağlık taraması, eser element eksikliği
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Düzce İlinin Yığılca İlçesinde okul çağı çocuklarında büyüme-gelişme geriliği ve anemi prevalansı ile demir ve çinko eksikliğinin büyüme-gelişme geriliği üzerine olan etkilerini tespit etmek amaçlandı.Giriş: Düzce İlinin Yığılca İlçesinde tüm ilköğretim okullarının 2. ve 8. sınıf öğrencileri (8-14 yaş grubu) çalışmaya alındı. 717 öğrencide büyüme geriliği ve anemi taraması yapıldı. Anemi tespit edilen olgularda çinko eksikliği ile vitamin B12 ve folik asit eksikliği araştırıldı. Tüm bu parametrelerin büyüme ve gelişme geriliği ile ilişkileri incelendi.Yöntem: 2009- 2010 eğitim döneminde Düzce İlinin Yığılca İlçesinde tüm ilköğretim okullarında 2. ve 8. sınıf öğrencileri değerlendirildi. Toplam 717 öğrenci muayene edilerek büyüme-gelişme geriliği araştırıldı ve tam kan sayımları incelendi. Tam kan sayımı ile anemi tespit edilen 157 öğrencide anemi sebepleri ( demir eksikliği, vitamin B12 eksikliği, folik asit eksikliği) ve bunların büyüme-gelişme geriliği ile ilişkileri incelendi. Ayrıca 157 öğrencide çinko eksikliğinin anemi ve büyüme -gelişme geriliği üzerine etkisi araştırıldı.Bulgular: Fizik muayeneye göre büyüme-gelişme geriliği sıklığı 109 öğrencide % 15,2 olarak tespit edildi. Çalışmamıza katılan 717 öğrencinin 157'sinde anemi saptandı (% 21,9). Anemi tespit edilen 157 öğrencinin anemi nedenlerini araştırmak amacıyla serum Fe, SDBK, ferritin, vitamin B12 ve folik asit değerleri analiz edildi. Demir eksikliği taramaya katılan tüm öğrencilerde % 13,8; anemi tespit edilenlerde ise % 51,5 sıklıkta tespit edildi. Anemi tespit edilen 157 öğrencinin 31'inde (% 19,7) vitamin B12 eksikliği, 22'sinde folik asit (% 14) eksikliği saptandı. Anemi tespit edilen 157 öğrencide çinko düzeyi incelendi ve 82 öğrencide çinko eksikliği saptandı (% 52,2). Anemisi tespit edilen 157 öğrenci büyüme?gelişme geriliği ve çinko eksikliği yönünden incelendi. Anemi saptanan 157 öğrencinin 30'unda (% 19,1) büyüme?gelişme geriliği saptandı ve bu öğrencilerden çinko eksiliği olan öğrenci sayısı ise 14 (% 8,9) olarak tespit edildi. Duyarlılık (sensitivite) % 90, seçicilik (spesifite) %38,4, yanlış negatiflik %9 olarak bulundu.Sonuç: Çalışma sonucunda Düzce İlinin Yığılca İlçesinde İlköğretim okullarındaki öğrencilerde aneminin sık olduğu gözlendi. Anemi ile beraber eser elementler özellikle demir ve çinko eksikliği de sık görülmektedir. Bu iki eser element, çocukluk çağında büyüme ve gelişmenin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Çalışmamızda Düzce ili Yığılca ilçesindeki demir ve çinko eksikliği nedeninin yanlış ve yetersiz beslenme olduğu saptandı. Anemi gelişiminde en sık neden olarak gözlenen demir eksikliğinin efektif tedavisi doğru beslenme ile sağlanabilir.Yurdumuzun pek çok yöresinde olduğu gibi Yığılca ilçesinde de demir ve çinko eksikliğinin okul çağı ve hızlı büyümenin olduğu dönemde (8?14 yaş) basit ve ucuz yöntemlerle saptanıp erken başlanılacak demir ve çinko replasman tedavisi ile yüksek maliyet ve komplikasyonların önlenebileceğini düşünmekteyiz. Anemi gibi hastalıklarda demir ve çinko gibi eser elementlerin tanı, tedavi ve takipteki önemlerinin ortaya konulabilmesi için daha geniş çocuk populasyonlarında ve uzun süreli araştırmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to determine the prevalence of growth and development retardation and anemia in Yığılca Township of Düzce province and the effect of anemia and zinc deficiency with growth retardation on school children.Introduction: 2. and 8. grade students (between 8 and 14 years of) of all the primary schools in Yığılca Township of Düzce Province were taken into the study. 717 students were examined for growth and development and anemia. If anemia was detected in any case, zinc, vitamin B12 and folic acid deficiencies were investigated. All these parameters were analyzed to show relationship with growth retardation.Method: 2. and 8. grade students (between 8 and 14 years of) of all the primary schools in Yığılca Township of Düzce province in the 2009-2010 academic term were evaluated. 717 students were examined for growth and development retardation and their complete blood count were analyzed. In 157 students with anemia detection (Hb