Akut mezenter iskemide mortaliteye etkili faktörlerin retrospetif analizi
Retrospective analysis of factors influencing mortality of Acute Mesenteric Ischaemia
  1. Tez No: 452842
  2. Yazar: MEHMET SALİH KOLAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. GÜLŞEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut mezenterik iskemi, arteryel emboli, nekroz, mortalite, Acute mesenteric ischemia, Arterial Embolism, necrosis, mortality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışma akut mezenterik iskemi nedeni ile ameliyat edilen olguların demografik özellikleri ve mortalite ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek amacıyla planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 2004-2012 yılları arasında akut mezenterik iskemi tanısı ile ameliyat edilen 132 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi.Bulgular: Hastalarımızda ortalama yaş 64.22±15.72 (18-93) yıl idi. Erkek/kadın oranı 71/61 olup, 92 hastada arteryel, 40 hastada ise venöz etiyoloji sorumlu idi. Bu çalışmada mortalite oranı %56.8 idi. Mortalite gelişen grupta ileri yaş (P=0.002), yandaş hastalık varlığı (P=0.001), kronik atrial fibrilasyon (P=0.017), renal hastalık (P=0.007), arteryel nedenli mezenterik iskemi (P=0.01), hiperürisemi (P=0.001), kreatinin yüksekliği (P=0.002), alanin aminotransferaz yüksekliği (P=0.019), aspartat aminotransferaz yüksekliği (P=0.039), hiperbilirübinemi (0.013), C reaktif protein yüksekliği (P=0.002), asidoz (P=0.001), uzun ameliyat öncesi süre (P=0.001), ince barsak ile beraber kolon rezeksiyonu (P=0.017), rezeksiyona ileoçekal valfin dahil edilmesi (P=0.03) daha sık idi. Lojistik regresyon analizinde ileri yaş (OR=2.4 %95 CI=1.1-5.2), yüksek alanin aminotransferaz (OR=4.2 %95 CI=1.1-15.2), yüksek C reaktif preotein (OR=6.2 %95 CI=1.8-21.2), yandaş hastalık varlığı (OR=10.6 %95 CI=2.3-48.8), uzun ameliyat öncesi süre (OR=2.8 %95 CI=1.3-6.1) ve ince barsak ile beraber kolon rezeksiyonu (OR=51.2 %95 CI=2-1295) değişkenlerinin mortaliteyi açıklamada anlamlı olduğu tespit edildi. APACHE II skoru mortalite riskini belirlemede önemli bulundu (P=0.001, OR=27.9, %95 Cl=8.4-92.7).Sonuç: Mortalite üzerine etkili ve değiştirilebilecek en önemli faktör şikâyetlerin başlaması ile ameliyat arası geçen süredir. Yaşlı, yandaş hastalığı olan ve ani başlayan karın ağrısı şikâyeti olan bir hasta aksi ispat edilene kadar AMİ olarak kabul edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Retrospective analysis of factors influencing mortality of Acute Mesenteric IschaemiaAim: This study is planned to determine demographic characteristics of the patients who were operated for acute mesenteric ischemia, and the risk factors associated with mortality.Materials and methods: Period between the dates 2004 and 2012 132 patients? file who had been operated on with the diagnosis of acute mesenteric ischemia in Dicle University Medical Faculty Department of General Surgery were evaluated retrospectively.Results: Patients? avarage age was 64.22 ± 15.72 (18-93) years. Male / female ratio was 71/61 and in 92 patients arterial, also in 40 patients venous etiology was reason. In this study, the mortality rate was 56.8%. In mortality developing group, older age (P = 0.002), the presence of co-morbid diseases (P = 0.001), chronic atrial fibrillation (P = 0.017), renal disease (P = 0.007), arterial-induced mesenteric ischemia (P = 0.01), hyperuricemia (P = 0.001), creatinine levels (P = 0.002), alanine aminotransferase elevation (P = 0.019), aspartate aminotransferase elevation (P = 0.039), hyperbilirubinemia (0.013), C-reactive protein level (P = 0.002), acidosis (P = 0.001), a long period of time before surgery (P = 0.001), together with the small intestine colon resection (P = 0.017), the inclusion of the valve ileocecal resection (P = 0.03) were more frequent. In logistic regression analysis, older age (OR = 2.4 95% CI = 1.1 to 5.2), high alanine aminotransferase (OR = 4.2 95% CI = 1.1 to 15.2), high C-reactive preotein (OR = 6.2 95% CI = 1.8 to 21.2), the presence of co-morbid diseases (OR = 10.6 95% CI = 2.3 to 48.8), a long period of time prior to surgery (OR = 2, 8 95% CI = 1.3 to 6.1), and together with small intestine-colon resection (OR = 51.2 95% CI = 2-1295) variables were found significant in explaining mortality. APACHE II score were found significant in determining the risk of mortality (P=0.001, OR=27.9, %95 Cl=8.4-92.7).Conclusion: The most important factor that is changeable and effective on mortality is; the period passed between the start of the complaints and operation. A patient who is old, has co-morbid disease and sudden abdominal pain should be considered AMI until proven otherwise.