Warden ve tek/çift yama tekniği ile düzeltilmiş PPVDA hastalarının postoperatif sonuçları
Outcomes after surgical treatment with warden or single/double patch technique of patients with PPVDA
  1. Tez No: 452843
  2. Yazar: HANDE İŞTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN PAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi, aritmi, pulmoner ven stenozu veya obstrüksiyonu, Partial anomalous pulmonary venous return, arrhythmia, pulmonary venous stenosis or obstruction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi (PPVDA) olan hastalarda postoperatif pulmoner venöz obstrüksiyon ve vena kava obstrüksiyonu, aritmiler gelişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Hacettepe Üniversitesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü'nde, PPVDA tanısıyla Warden ve tek/çift yama teknikleri uygulanan 2 grupta CPB çıkışı, yoğun bakım takibi ve taburculuk sonrası uzun dönem sonuçlarının araştırılmasıdır.2005-2011 yılları arasında PPVDA tanısı ile kurumumuzda tüm düzeltme ameliyatı yapılmış 55 hasta mevcuttu. Yalnız 20'si gönüllü olarak çalışmaya katıldı. Ortalama yaş 5,5 yıl( 5 ay-11 yaş) idi. 12 hastaya (%60) Warden prosedürü, 8 hastaya (%40) tek ya da çift yama tekniği uygulandı. Ortalama takip süresi 39.7 (aralık 3-82) ay idi.Olguların hiçbirinde, preoperatif dönemde aritmi yoktu. Hastaların 4'ünde (%20) postoperatif erken dönemde aritmi gelişti. Postoperatif ritm bozukluğu olan olguların yaş (p=0,032) ve vücut ağırlıkları (p=0,026), ritm bozukluğu olmayanlara göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü. Bu iki grup arasında, CPB süresi, en düşük sıcaklık ve aort klemp süresi açısından anlamlı fark yoktu.Warden ve tek/çift yama teknikleri arasında, aritmi insidansı açısından fark yoktu. Mortalite yoktu. Tüm hastalar normal sinüs ritmi ile taburcu edildi ve uzun dönem takipte hiçbir hastada ritm sorunu, vena kava ya da pulmoner venöz obstrüksiyon gözlenmedi. Scimitar sendromu tanısıyla tek yama tekniği kullanılan 1 hastada (%5) ve sekundum ASD-PPVDA tanısı ile tek yama tekniği kullanılan 1 hastada (%5) rezidüel ASD tespit edilerek redo-operasyon uygulandı.Bulgularımız, her iki cerrahi yaklaşımın güvenli olduğunu belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In patients with partial anomalous pulmonary venous return (PAPVR), postoperative obstruction of pulmonary veins and vena cava, arrhythmias may occur. Aim of the study is to explore outcomes after CPB, intesive care unit and long-term follow-up of the patients with PAPVR operated with Warden and single/double patch techniques in our institution.Between 2005-2011, there were 55 patients diagnosed with PAPVR, had undergone repair at our institution. Only 20 patients accepted to be voluteer. Mean age was 5.5 years (range 5 mounth to 11 years). Twelve patients (60%) had undergone the Warden procedure and 8 (40%) had undergone single or double patch techniques. Mean follow-up duration was 39,7 months (range 3 to 82).All patients had normal sinus rhythm before operations. New onset arrhythmias had developed in 20 % of patients (n=4) in early postoperative period. Patients with early postoperative arrhythmia had significantly lower age (p=0,032) and body weight (p=0,026) than those without early postoperative arrhythmia. There was no significant difference in terms of CPB duration, the lowest body temperature and aortic clemp duration between these two groups.There was no difference in incidence of early postoperative arrhythmia between the surgical groups (Warden and single/double patch groups). There was no mortality. When patients were discharged, all had normal sinus rhythm. During the long-term follow-up no patient showed evidence of caval or pulmonary venous obstruction and arrhythmia. But two of patients (1 (5%) Scimitar syndrome,1 (5%) PAPVR-ASD) operated with single patch technique diagnosed with residual ASD and reoperated.Our findings suggest that both surgical approaches appear to be safe.