Over torsiyonunun erken tanısında serum pentraksin 3 düzeyleri
  1. Tez No: 452862
  2. Yazar: EMEL ÜRÜN BİTİRGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ONARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovarian torsion, diagnostic parameter, biochemical marker, ischemia, inflamma¬tion, Pentraxin 3
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Over torsiyonu overin rotasyonuna bağlı olarak gelişen arteryel, venöz ve lenfatik dolaşımının oklüzyonu sonucu, over nekrozuna kadar gidebilen, jinekolojik acillerin önde gelen sebeplerinden biridir. Özellikle fertilite isteği olan hastalarda over rezervinin ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, over torsiyonunun erken safhada iken tanınmasının önemi aşikardır. Bu nedenle bu çalışmada Pentraksin 3(PTX 3) seviyelerinin over torsiyonunu erken safhada tesbit etmedeki etkinliği araştırıldı. Çalışmamızda on iki erişkin dişi rat 6 kontrol ve 6 çalışma olmak üzere iki gruba ayrıldı. Torsiyon öncesi ve torsiyondan 2 saat sonra deneklerden 0,5cc kan örneği alındı. Tüm deneklerin sağ overleri histopatolojik inceleme için çıkartıldı. Çalışma ve kontrol gruplarına ait PTX 3 düzeylerini karşılaştırmak için Mann-Whitney testi, gruplara göre operasyon öncesi ve sonrasında ölçülen PTX 3 düzeylerini karşılaştırmak için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örneklem testi kullanıldı. İstatistiksel kararlarda ise p0,05). Over torsiyonunun erken tanısında kan Pentraxin 3 düzeyinin etkili olmadığı tesbit edildi.ANAHTAR KELİMELER: Over torsiyonu, tanısal parametre, biyokimyasal belirteç, iskemi, inflamasyon, Pentraksin 3?
Özet (Çeviri)
Ovary torsion that develops due to the rotation of the ovary is one of the prominent reasons of gynecologic emergencies due to the occlusion of arterial, venous and lymphatic circulation that can lead to over necrosis. When the importance of the ovary reserve especially for patients with fertility demand is considered, the importance of the early diagnosis of ovary torsion is clear. Hence, the efficiency of Pentraxin 3 (PTX 3) levels in the early diagnosis of ovary torsion has been examined. In our study, twelve adult female rats were divided into control and study groups both consisting of 6 participants. Blood samples of 0,5cc were drawn from the subjects prior to torsion and 2 hours after torsion. The right ovaries of all subjects were excised for histopathologic examination. Mann-Whitney test was used to compare the PTX 3 levels of the study and control groups and Wilcoxon paired smaples test was used to compare the PTX 3 levels measured before and after the operation for the groups. p0,05). It has been determined that the blood Pentraxin 3 level is not effective for the early diagnosis of ovary torsion.