Metabolik sendrom ile gastroözofagial hastalık arasındaki ilişki
The association between metabolic sendroma and gastroözofagial reflüx
- Tez No: 452868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Reflü, Metabolik Senrom, Bel çevresi, Reflux, Metabolic Syndrom, Waist Circumference
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Erişkin toplumlarda giderek sıklığı artan Gastroözofagial reflü hastalığı ve Metabolik Sendrom arasında ilişki olup olmadığını araştırmak ve gastroözofagial reflü hastalığının Metabolik Sendromun bir parçası olup olmadığını belirlemek için retrospektif olarak bu çalışmayı planladık.Gereç ve yöntem: Gastroenteroloji kliniğimize reflü semptomları ile başvuran gastroskopisi ve pH metresi yapılarak reflü tanısı konulan proton pompa inhibitörü kullanmayan 75(erkek:36, bayan:39) hasta alındı. Kontrol gurubu olarak tipik reflü şikayetleri olmayan gastroskopisi yapılan 41 hasta (erkek:17, bayan:24) alındı. Ayrıca reflüsü olan hasta gurubu kendi içinde eroziv ve nonerozivli reflü hastalığı olarak ayrıldı. Amerikan Erişkin Tedavi Paneli III metabolik sendrom kriterleri ve bel çevresi Türk Endokrinoloji Ve Metabolizma Derneğinin kabul ettiği değerleri kullanılarak gurublar arasında karşılaştırmalar yapıldı.Bulgular : Reflü hastalarında kontrol grubuna göre vücut kitle indeksi ve bel çevresinin daha fazla olduğu, total kolesterol ve trigliserid düzeylerinin kontrol grubuna göre erozivli reflü hastalarında anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Hipertansiyonun non eroziv reflü hasta gurubunda kontrol gurubuna göre daha anlamlı olduğu izlendi. Yüksek bel çevresinin eroziv reflü hasta gurubunda kontrol gurubuna göre anlamlı fark izlendi.Sonuç: İnsülin direnci ile reflü hastalığı arasında ilişki bulunmazken Metabolik Sendrom kriterlerinden inraabdominal obezitenin göstergesi olan bel çevresi artıkça eroziv reflü hastalığı riskide artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: We retrospectively planned this study in order to explore whether there is a relationship between the gastroesophageal reflux disease which becomes increasingly frequent among adults and the metabolic syndrome, and to determine whether this disease is a part of the metabolic syndrome.Material and Method: The study is based on 75 patients, including 36 male and 39 female, who appealed to the gastroenterology clinic with reflux symptoms and who were diagnosed with reflux by gastroscopy and pH meter. The control group consists of 41 patients (17 male and 24 female) with no reflux complaints who had gastroscopy. Furthermore, the group of patients with reflux is seperated as patients with erosive reflux and patients with nonerosive reflux. The groups are compared in the context of metabolic syndrom measures of American ATP III and the waist circumference criteria of Turkish Endocrinology and Metabolism Association.Findings: The patients with reflux are determined as having higher Body Mass Index (BMI) and waist circumference compared to the control group. The total cholesterol and triglyceride levels of the patients with erosive reflux is detected significantly high compared to the control group. A hypertensive significance is detected for nonerosive reflux patients compared to the control group. Besides, a significant difference in terms of high waist circumference is examined between the patients with erosive reflux and the control group.Conclusion: No relationship is detected between insulin resistance and reflux disease. High waist circumference as an indicator of intra-abdominal obesity which is a criteria of metabolic syndrom increases the risk of erosive reflux disease.