Nakil amaçlı toplanan organların ex-vivo korunmasında hiperbarik oksijenin rolü
The role of hyperbaric oxygen on ex-vivo preservation of harvested organs for transplantation
  1. Tez No: 452886
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ÖNCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAN BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Organ nakli, organ korunması, hiperbarik oksijen, Transplantation, organ preservation, hyperbaric oxygen
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada nakil amaçlı toplanan organların korunmasında hiperbarik oksijen (HBO) kullanılmasının organların kabul edilebilir iskemi sürelerinin uzatılmasına etkisi araştırıldı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Serum Üretim ve Deney Hayvanları Laboratuvarında yetiştirilmiş, ağırlıkları 2800 ile 3200 gr arasında değişen altı adet erkek Yeni Zelanda cinsi tavşan kullanıldı. Genel anestezi altında abdomen orta hat insizyon ile açıldı. Uygun kateterizasyon sonrası +4 °C'deki University of Wisconsin (UW) solüsyonu ile organlar perfüze edildi. Denekler kardiyak arrest olmadan önce böbrekler ve karaciğer çıkarıldı, proksimal ve distal ince bağırsaklardan 3 cm'lik örnekler alındı. Ardından sternotomi yapılarak kalp ve her iki akciğer çıkarıldı. Organlar UW solüsyonu içeren kaplara yerleştirildi. 6 tavşandan alınan sağ böbrek(n=6), sağ akciğer(n=6), karaciğer sağ lobu(n=6), ince bağırsak proksimal segmenti(n=6) ve rastgele seçilen 3 kalp(n=3) deney grubu olarak belirlendi ve +4 °C'deki UW solüsyonu içeren kapağı atmosfere açık kaplarda HBO tankı içerisinde 2 saat boyunca +4 °C'de 2.5 atmosfer absolü (ATA) basınçta saklandı. 2 saat sonrasında organlar normobarik koşullarda +4 °C'de UW solüsyon içerisinde saklanmaya devam edildi. Tavşanlardan alınan sol böbrek(n=6), sol akciğer(n=6), karaciğer sol lobu(n=6), ince bağırsak distal segmenti(n=6) ve geriye kalan 3 kalp(n=3) kontrol grubu olarak belirlendi ve +4 °C'deki UW solüsyonu içeren kapağı atmosfere açık kaplarda normobarik koşulda saklandı. 2 saatlik HBO uygulaması sonrası tüm organlardan ikinci saat (erken dönem) ve tüm organlar için önceden belirlenmiş kabul edilebilir iskemi sürelerinin %125'ine karşılık gelen saatlerde (geç dönem) doku örnekleri alındı. Örnekler ışık mikroskopu altında incelendi. Böbrek, akciğer ve kalp dokularında erken ve geç dönemde HBO grubundaki hasarın kontrol grubundan daha az olduğu saptandı. Bu bulgulara göre HBO uygulaması böbrek, akciğer ve kalp dokularında organ hasarını azaltıcı etkisi ile kabul edilebilir iskemi sürelerini uzatabilir.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of hyperbaric oxygen (HBO) on extending the acceptable ischemic time of harvested organs for transplantation was investigated. Six male white New Zealand rabbits, weighing between 2800 and 3200 g were obtained from Refik Saydam institute were used. Midline incision was performed under general anesthesia. After cannulation of vessels organs were flushed with +4 °C University of Wisconsin (UW) solution. Before cardiac arrest kidney, liver, 3cm proximal and distal segments of intestine were harvested. Sternotomy was performed and heart and lungs were harvested. Harvested organs divided into two groups. In HBO group right kidneys(n=6), right lungs(n=6), right lobe of livers(n=6), proximal segments of intestine(n=6) and three randomised selected hearts(n=3) preserved in UW solution at +4 °C in a hyperbaric chamber, pressurized to 2.5 ATA with %100 oxygen for two hours. At the end of two hours organ preservation was sustained in room air with UW solution at +4 °C. In the control group left kidneys (n=6), left lungs (n=6), left lobe of livers (n=6), distal segment of intestines (n=6) and three remained hearts (n=3) of six animals preserved in UW solution at 4 °C in room air. The preservation time was established as %25 more of predefined acceptable ischemic time for each organs. Two tissue sampling; at the end of 2 hours HBO application (early stage) and at the end of total preservation time for each organs (late stage) was performed. Histological evaluation was performed by light microscopy. It was observed that the tissue injury on both early and late stage of preservation for kidney, lung and heart was lower in HBO group compared with control group. These results indicate that HBO may improve the preservation outcomes and may extend the acceptable ischemic time for kidney, lung and heart.