Kawasaki hastalığı tanılı olguların klinik ve epidemiyolojik özellikleri ve geç dönem kardiyak bulguların 2d strain ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Clinical and epidemiological features of patients with kawasaki disease and evaluation of myocardial function assessed by 2d strain echocardiography in the later phase of kawasaki disease
- Tez No: 452887
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR BABAOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, strain, strain rate, ekokardiyografi, Kawasaki disease, strain, strain rate, echocardiography
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
GİRİŞ VE AMAÇKawasaki hastalığı; ateş, servikal lenfadenopati, döküntü, dudak ve ağız mukozası değişiklikleri, ekstremite değişiklikleri ve bilateral eksudatif olmayan konjunktival injeksiyon ile karakterize bir çocukluk çağı vaskülitidir. Tedavi edilmeyen olgularda % 15 ile % 25 oranında koroner arterlerde ektazi ya da anevrizma gelişmektedir. Koroner arter tutulumu olmayan hastalarda bile hastalığın geç dönemde kardiovasküler morbidite ve mortaliteye neden olabilmektedir.Ventriküllerin global fonksiyonunun yanısıra bölgesel fonksiyon ve deformasyonun değerlendirilmesini mümkün kılan strain ekokardiyografi ile Kawasaki hastalığı geçiren hastaların en az 1 yıl geçtikten sonra yapılan takiplerinde subklinik ya da asemptomatik miyokard disfonksiyonu olasılığının belirlenebilmesi amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEMEn az 1 yıldır Kawasaki hastalığı tanısı ile izlenen, hastalık geç dönemindeki 30 olgu ile benzer yaş ve cinsiyetteki 30 sağlıklı çocuk çalışmaya alınarak strain ekokardiyografi incelemeleri yapıldı. Yaş, cinsiyet, boy, ağırlık ve kan basınçları kayıt edildi. Standart ekokardiyografi, M mode, pulsed ve doku Doppler görüntülemeye ek olarak apikal 4, 3, 2 boşluk ve kısa eksen papiller kas seviyesinden strain ekokardiyografi kayıtları alındı. Kayıtlar çevrimdışı incelenerek global ve bölgesel strain ve strain rate verileri elde edildi.BULGULAROrtalama izlem süresi ise 3.55±2.20 yıl (1-8.15 yıl), ortalama yaş Kawasaki hastalığı tanılı olgularda 5.86±2.46 yıl, kontrol grubunda ise 6.11±2.57 yıl idi. Standart ekokardiyografik inceleme, sol ventrikül M mode değişkenleri ve mitral pulsed dalga Doppler incelemeleri ile doku Doppler görüntüleme ile elde edilen sonuçlar ve miyokard performans indeksi iki grup arasında farklılık göstermemekteydi.2D strain ekokardiyografi ile apikal 4 boşluk görüntülerinden elde edilen global 4,3,2 boşluk longitidunal ve kısa eksen papiller kas seviyesinden elde edilen radiyal ve sirkumferansiyal strain ve strain rate parametreleri Kawasaki hastalığı grubu ile kontrol grubu arasında farklılık göstermedi.Hastalık izlem süresi ile global longitidunal strain, global 4 boşluk longitidunal strain ve global 3 boşluk longitidunal strain arasında pozitif korelasyon olup, anlamlı bulundu. Kawasaki hastalığında kardiyovasküler sistem tutulumu açısından risk faktörleri olan hemoglobin değeri ile global 4 boşluk longitidunal strain arasında negatif, sedimentasyon değeri ile global 4 boşluk longitidunal strain arasında ise pozitif korelasyon olduğu gösterildi. Eritrosit sedimentasyon hızı ile ejeksiyon fraksiyonu arasında istatistiksel anlamlılık gösteren negatif korelasyon saptandı. Ejeksiyon ve kısalma fraksiyonları ile serum albümin değeri arasında pozitif korelasyon mevcuttu.SONUÇStrain değerlerinin izlem süresi ile değişkenlik göstermesi; Kawasaki hastalığında koroner arter tutulumundan bağımsız olarak sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının etkilendiğini düşündürmektedir. Bu nedenle Kawasaki hastalığı izleminde global ve bölgesel miyokard fonksiyonların 2D strain ekokardiyografi ile daha ayrıntılı şekilde değerlendirilmesinin, uzun süreli izlemde komplikasyonların tanınmasını sağlayabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIMKawasaki disease is a vasculitis of childhood that is characterized by fever, cervical lymphadenopathy, rash, erythema of the lips and oral mucosa, changes in extremities and bilateral nonexudative conjunctivitis. Coronary aneurysms or ectasia develop in 15 % to 25 % of untreated children. Patients with coronary artery abnormalities may lead to cardiovascular morbidity and mortality after the disease. The aim of this study is to assess myocardial deformation leading to subclinical or asymptomatic myocardial dysfunction, by 2D strain echocardiography in the later phase of Kawasaki disease.METHODS30 patients in the later phase of Kawasaki disease and 30 age and sex matched healthy controls were studied. In addition to standard echocardiographic methods, tissue Doppler, 2D strain and strain rate imagings were performed to assess left ventricular functions. Data were compared by Student T test and Pearson correlation.RESULTSThe mean follow-up time was 3.55±2.20 (1-8.15) years. The mean age was 5.86±2.46 years in patients with Kawasaki disease and 6.11±2.57 years in the control group. Standard echocardiographic findings, tissue Doppler and 2D strain and strain rate parameters showed no significant differences between two groups. The follow-up time had a positive correlation between global four, three chamber and global longitidunal left ventricular strain values. Global four chamber longitidunal strain had a significant positive correlation between ESR but had a negative correlation between hemoglobin values. Ejection fraction had a significant positive correlation between serum albumin values but had a negative correlation between ESR.CONCLUSIONIn our data; strain values showed variability with the follow-up times which indicate that Kawasaki disease might cause left ventricular dysfunction in the later phases, either with coronary artery abnormalities or not. 2D strain echocardiography is a useful tool to define later phase cardiac evaluation of Kawasaki disease, especially in which that conventional methods can not present a more detailed analysis on global and regional myocardial function.