Parkinson hastaları ve eşlerinde cinsel işlev bozuklukları
Parkinson's disease and their spouses sexual dysfunctions
- Tez No: 452941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE KARAER ÜNALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, cinsel işlevler, cinsel işlev bozuklukları, Parkinson?s Disease, Sexual function, Sexual dysfunction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Parkinson hastalığı (PH) tanısıyla izlenen kadın ve erkek hastalar ile onların eşlerinde cinsel işlev, geçerliliği-güvenirliği olan testlerle, PH olmayan kontroller ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniğine başvuran, 30-59 yaş arasında, Parkinson hastalığı (PH) tanısı konan 15 kadın ve 15 erkek olmak üzere 30 hasta ve onların eşleri ile 30-59 yaş arasında 30 PH olmayan evli çift dahil edilmiştir. PH tanısı Birleşik Krallık Parkinson Hastalığı Topluluğu Beyin Bankası klinik tanı kriterlerine göre konulmuştur. Cinsel işlev bozuklukları kadınlarda ?Kadın Cinsel Fonksiyon Endeksi (FSFI)?, erkeklerde ise ?Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (IIEF)? kullanılarak değerlendirildi. Tüm katılımcılara Beck Depresyon ve Anksiyete Ölçeği uygulandı. Erkek ve kadın hastalar ve eşleri ile kontrol grubundaki çiftlerin cinsel işlevleri karşılaştırıldı. Ek olarak her bir grubun cinsel işlevleri ile yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, PH süresi, evresi, Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon ve Anksiyete Ölçeği değerleri ve evlilik süresi arasındaki ilişki değerlendirildi.Kadın cinsel fonksiyon endeksi ölçümünde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı, ancak kontrol kadın grubunda ölçümler daha yüksekti. Erkek hastalar için yapılan ereksiyon işlevi değerlendirme ölçeğine göre gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Fakat kontrol grubunun puanları daha yüksekti. Erektil disfonksiyon ölçüm skalasına göre; erkek hastaların 5'inde hafif, 5'inde de hafif-orta ED mevcuttu. Kadın hastaların eşleri değerlendirildiğinde 6 olguda hafif ED, 4 olguda ise hafif-orta ED; kontrol grubu erkeklerde ise 6 olguda hafif ED ve 3 olguda hafif-orta ED tespit edildi.PH'da cinsel işlev bozukluklarını inceleyen pek çok çalışma olmasına rağmen sonuçlar çelişkilidir. Çalışmamızda kadın ve erkek PH'da cinsel işlev yönünden diğer gruplarla kıyaslandığında anlamlı fark saptamadık. Parkinson hastaları ve eşlerinde cinsel işlevlerin, daha büyük hasta gruplarında uzunlamasına çalışmalarla incelenmesi, PH'da cinsel işlev bozukluğunun daha iyi anlaşılmasına ve tedavi yaklaşımlarının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimede to investigate sexual function of the male and female patients with Parkinson?s disease (PD) and their spouses using validity and reliability tests and comparing with healty controls. The study was included 15 women (group 1) and 15 men (group 2) patients with PD and their spouses whose age between 30 to 59, and 30 married couples who were healty individuals as control group (group 3). PD is diagnosed by United Kingdom Parkinson?s Disease Society Brain Bank Criteria. Sexual dysfunction (SD) is evaluated using ?The Female Sexual Function Index (FSFI)? in the women, and ?The international index of erectile function (IIEF)? in the men. All subjects were carried out Beck Depression and Anxiety Inventory. In all participants, the relationships between sexual function and age, gender, smoking, duration of marriage, duration of PD, stage of PD, scores of The Unified Parkinson's Disease Rating Scale, Beck Depression and Anxiety Inventory were evaluated.In evaluation of IESF, there was no statistically difference among groups, however, values of IESF in control group were higher than the other groups. IIEF for men, there was no statistically difference, however, values of IIEF were higher than the other groups. In group 2, 5 (33.3%) mild erectil dysfunction (ED) and 5 (33.3%) mild-moderate ED were determined with respect to IIEF. In female patients? spouses, 6 (40.0%) mild ED, 4 (26.6%) mild-moderate ED, and in the male control groups, 6 (20.0%) mild ED, 3 (10.0%) mild-moderate ED were established.Even though there are many studies o SD in PD, the results were controversial. In our study, there was no difference on SD in PD when compared with the others groups. In the future, the investigations on sexual function in the patients with PD and their spouses in the prospective controlled studies will help clarify SD in PD and provide tratment options.