İşlevsellik, yetiyitimi ve sağlığın uluslararası sınıflandırılması kapsamında 65 yaş ve üstü bireylerde sağlıkla ilgili sık rastlanılan sorunların ıcf kontrol listesi ve çeşitli ölçekler kullanılarak belirlenmesi
Identification of common health related problems in people who are 65 years or older using the international classification of functioning disability and health checklist and various measurement tools
  1. Tez No: 452953
  2. Yazar: BAHAR TEKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physical Medicine and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, sağlık sorunları, yetiyitimi, Elderly, health-related problems, disability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması Kapsamında 65 Yaş ve Üstü Bireylerde Sağlıkla İlgili Sık Rastlanılan Sorunların ICF Kontrol Listesi ve Çeşitli Ölçekler Kullanılarak BelirlenmesiAmaç: Tez çalışmasında amacımız belli bir yerleşim bölgesinde 65 yaş ve üstü bireylerde sağlıkla ilgili sık rastlanılan sorunları araştırmak ve bu sağlık sorunlarını ICF sistemi başta olmak üzere geriatri pratiğinde sık kullanılan çeşitli ölçeklerin bileşkesi doğrultusunda değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı özelliklerde planlanan bu tez çalışması, İstanbul'un Silivri ilçesinde ikamet eden ve randomizasyonla belirlenen 200 birey üzerinde ev ziyaretleri şeklinde yürütüldü. Çalışma kapsamında bireylere ICF Kontrol Listesi ile WHO Disability Assessment Schedule 2 (WHODAS-II), Short Form-36, Mini-Mental Durum Değerlendirmesi, Geriatrik Depresyon Ölçeği, Barthel İndeksi ve Mini Nütrisyonel Değerlendirme ölçekleri uygulanarak bireyler işlevsellik, yetiyitimi, etkinlikler ve katılım, yaşam kalitesi, bilişsellik düzeyi, depresyon, fonksiyonel açıdan bağımlılık düzeyi ve beslenme açısından değerlendirildi.Bulgular: Bireyler için ortalama yaş 72,3 ± 5,3 idi. Cinsiyet dağılımına bakıldığında bireylerin %53,5'i kadın idi. En sık rastlanılan hastalıklar hipertansiyon (%61,5) ve diyabet (%27,5) olarak tespit edildi. Çalışma kapsamında değerlendirilen bireyler için ICF kontrol listesi açısından en fazla problem vücut işlevleri bileşeni kapsamında enerji ve güdü işlevlerinde (%78,5), etkinlikler ve katılım bileşeni kapsamında en fazla yer değiştirme kategorisinde (%54,5), WHODAS-II ile tespit edilen kısıtlılıklar ise en fazla alan 2'de yani hareket etme, bir yerden bir yere gitme alanında tespit edilmiştir (toplam skor 16,6). Yaşam kalitesi açısından ise en fazla sorun emosyonel sorunlara bağlı rol kısıtlılıklarında tespit edilmiştir (skor 87,6). Ayrıca bireylerin %24,5'inde hafif kognitif bozukluk, %6'sında ciddi bilişsel bozukluk, %24'ünde kesin depresyon (n=48), %3'ünde olası depresyon, %29'unda değişik derecelerde olmak üzere bağımlılık durumu, %9,5'i malnütrisyon açısından riskli ve %3'ünde kesin malnütrisyon tespit edilmiştir.Sonuç: Çalışmamız kapsamında değerlendirilen 65 yaş üstü bireylerde özellikle zihinsel ve duyusal işlevler ile yer değiştirme ve yaşam faaliyetleri ile ilişkili kategorilerde önemli kısıtlılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca bireylerde fonksiyonel açıdan çeşitli düzeylerde bağımlılık, beslenme bozuklukları, depresyon ve bilişsel bozukluklar da saptanmıştır. Yaşlı bireylerin sağlık ve sağlıkla ilişkili durumları hakkında tanı, tedavi ve rehabilitasyon alanlarında yeni yaklaşımların ortaya konulması açısından değerlendirilen birey sayısının daha fazla olduğu geniş kapsamlı epidemiyolojik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Identification of Common Health Related Problems in People Who Are 65 Years or Older Using the International Classification of Functioning Disability and Health Checklist and Various Measurement ToolsObjective: The aim of this study was to investigate the common health related problems in people who are 65 years or older and to evaluate that problems with a combination of the International Classification of Functioning (ICF) checklist and the other commonly used tools in geriatrics practice.Materials and Methods: In this population-based, cross-sectional, and descriptive study, a total of 200 people aged 65 years or older who lived in Silivri, a small town in Istanbul, were randomly selected for the study. Data were collected from participants through a face-to-face interview at home visits. International Classification of Functioning, Disability and Health (WHODAS-II), Short Form-36 (SF-36), Mini-Mental State Examination, Geriatric Depression Scale, Barthel Index, and Mini Nütritional Assessment were used for evaluating functioning, disability, quality of life, cognitive functions, depression, dependence in the activities of daily living, and nutrition.Results: The mean age of the participants was 72.3 ± 5.3 years. While 53.5% were women. The body functions component of the ICF checklist had the largest number of the impaired categories. The most impaired categories were `energy, and drive functions? (78.5%) and `carrying and moving objects? (54.5%), for body functions component and activities and participation component, respectively. The most impaired domain of WHODAS-II was the second one (getting around) (score=16.65), The most impaired SF-36 subgroup was the emotional role (score=87.66). Mild and severe cognitive impairment rates were 24.5%, and 6.0%, respectively. Mild and severe depression rates were 3.0%, and 24.0%, respectively. The percentage of those with different levels of dependence was 29.0%. While risk of mulnutrition was found in 9.5% of the sample, 3.0% had definite malnutrition.Conclusions: In this selected sample of persons aged 65 years or older, impairments particularly in mental functions, sensory functions, and pain and domestic life areas were identified. In addition to these findings, many of the persons had different levels of dependence, malnutrition, depression and cognitive decline. Further research should include studies with more participants to investigate health and health related problems of elderly people for comprising new approaches on diagnosis, treatment and rehabilitation.