Geriatrik bireylerde çiğneme ve yutma performansına etki eden faktörlerin işlevsellik, yeti yitimi ve sağlığın uluslararası sınıflandırması kapsamında analizi
Analysis of factors influencing chewing and swallowing performance in geriatrics within the scope of international classification of functioning, disability, and health
  1. Tez No: 862353
  2. Yazar: SENA NUR BEGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN SEREL ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Geriatri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatrics, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, Geriatri, Yutma, Çiğneme, Factor analysis, Geriatrics, Deglutition, Mastication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; geriatrik bireylerde yutma ve çiğneme performansına etki eden faktörlerin İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması (ICF) kapsamında analiz edilmesi ve geriatrik bireylerde yutma ve çiğneme performansı üzerinde en büyük etkiye sahip faktörlerin belirlenmesidir. Bu kesitsel çalışmaya, komutları takip edebilen ve 4 metreyi bağımsız yürüyebilen 65 yaş üzeri bireyler dahil edildi. Yutma ve çiğneme fonksiyonları bağımlı değişkenler olarak belirlendi; kuru yutma performansı Tekrarlı Tükürük Yutma Testi, su yutma performansı Disfaji Limiti ve çiğneme performansı Katı Besinleri Çiğneme ve Yutma Testi ile değerlendirildi. Bağımsız değişkenler ICF çerçevesine göre belirlendi. Kişisel faktörler ve vücut yapıları kapsamında demografik özellikler, tıbbi tanı ve bilgiler, kırılganlık ve sarkopeni, kemik mineral yoğunluğu, postüral ve orofarengeal yapı değerlendirilirken; vücut fonksiyonları kapsamında zihinsel işlevler, duyusal işlevler, ses ve konuşma işlevleri, kardiyovasküler işlevler, gastrointestinal sistem işlevleri ve nöromusküloskeletal işlevler değerlendirildi. Aktivite ve katılım kapsamında temel ve enstrümantal günlük yaşam aktiviteleri ve çevresel faktörler kapsamında medeni durum, ikametgâh, çocuk sayısı ve algılanan sosyal destek miktarı değerlendirildi. Yutma performansına ilişkin değerlendirmeler 271 katılımcıda (medyan yaş: 73 yıl; IQR: 69–78; %60,1 kadın) tamamlanırken, planlanmış tetkikler veya kişisel nedenlerle değerlendirmelerin tamamlanamaması nedeniyle çiğneme performansına ilişkin değerlendirmeler 156 katılımcıda (medyan yaş: 73 yıl; IQR: 69–77; %58,3 kadın) tamamlandı. Elde edilen verilerin analizi ile 3 ayrı lineer regresyon modeli oluşturuldu. Modellere göre; geriatrik bireylerde kuru yutma performansı üzerinde en büyük etkiye sahip faktörler sırası ile farengeal faz yutma fonksiyonu, fonksiyonel bağımsızlık, algılanan sosyal destek, kemik yoğunluğu, orofarengeal yapı ve çene açma kuvveti olarak belirlendi (p<0,001; düzeltilmiş R²=0,2310). Geriatrik bireylerde su yutma performansı üzerinde en büyük etkiye sahip faktörler sırası ile oral ve farengeal faz yutma fonksiyonu, maksimum fonasyon süresi, laringofaringeal reflü semptomları, yaş, polifarmasi, kognitif durum ve vücut kütle indeksi olarak belirlendi (p<0,001; düzeltilmiş R²=0,532). Son olarak geriatrik bireylerde çiğneme performansı üzerine en büyük etkiye sahip faktörler sırası ile maksimum fonasyon süresi, medeni durum, oral diadokokinezi, tat ve koku alma duyusu, oral sağlık, kognitif durum ve baş anterior tilt postürü olarak belirlendi (p<0,001; düzeltilmiş R²=0,327). Çalışmamız, geriatrik bireylerde çiğneme ve yutma fonksiyonlarını performansa dayalı ölçümler kullanarak incelemiş ve ICF çerçevesinde kapsamlı ve işlev odaklı bir bakış açısı sunmuştur. Bulgularımız, geriatrik bireylerde çiğneme ve yutma fonksiyonu değerlendirilirken yalnızca bu fonksiyonlarla doğrudan ilişkili vücut yapı ve fonksiyonlarının değil; postür, kemik mineral yoğunluğu, genel sağlık durumu, kognisyon, fonksiyonel bağımsızlık ve sosyal çevre gibi bireyin genel fonksiyonelliğini yansıtan farklı alanların da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmada performans temelli analizlerin kullanılması, çiğneme ve yutma fonksiyonlarındaki olası problemlerin erken dönemde belirlenmesine ve bireye özgü koruyucu yaklaşımların etkin şekilde planlanmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze the factors affecting swallowing and chewing performance in geriatric individuals within the International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) framework and to determine the factors that have the greatest impact on swallowing and chewing performance in this population.In this cross-sectional study, individuals aged 65 years and older who were able to follow verbal commands and walk 4 meters independently were included. Swallowing and chewing functions were defined as the dependent variables. Dry swallowing performance was assessed using the Repetitive Saliva Swallowing Test, water swallowing performance was evaluated using the Dysphagia Limit, and chewing performance was assessed using the Test of Masticating and Swallowing Solid Foods. Independent variables were determined according to the ICF framework. Within the domains of personal factors and body structures, demographic characteristics, medical diagnoses, frailty and sarcopenia, bone mineral density, and postural and oropharyngeal structural assessments were evaluated. Within the body functions domain, mental functions, sensory functions, voice and speech functions, cardiovascular functions, gastrointestinal system functions, and neuromusculoskeletal functions were assessed. Within the activity and participation domain, basic and instrumental activities of daily living were evaluated. Within the environmental factors domain, marital status, place of residence, number of children, and perceived social support were assessed. Swallowing performance assessments were completed in 271 participants (median age: 73 years; IQR: 69-78; 60.1% women), while chewing performance assessments were completed in 156 participants (median age: 73 years; IQR: 69-77; 58.3% women) because of some participants' unable to complete evaluations due to planned medical examinations or personal reasons. Analysis of the data yielded three separate lineer regression models. In geriatric individuals, the factors with the greatest impact on dry swallowing performance were, respectively, pharyngeal phase swallowing function, functional independence, perceived social support, bone mineral density, oropharyngeal structure, and jaw opening force (p<0.001; adjusted R²=0.2310).The factors with the greatest impact on water swallowing performance were oral and pharyngeal phases swallowing function, maximum phonation time, laryngopharyngeal reflux symptoms, age, polypharmacy, cognitive status, and body mass index (p<0.001; adjusted R²=0.532). Finally, the factors with the greatest impact on chewing performance were maximum phonation time, marital status, oral diadochokinesis, taste and olfactory function, oral health, cognitive status, and anterior head tilt posture (p<0.001; adjusted R²=0.327). This study examined chewing and swallowing functions in geriatric individuals using performance-based measurements and provided a comprehensive and function-oriented perspective within the ICF framework. These findings suggest that assessing chewing and swallowing in geriatric individuals requires a comprehensive approach that considers not only the body structures and functions directly related to these processes but also broader domains reflecting overall functioning, such as posture, bone mineral density, general health status, cognition, functional independence, and social environment. Furthermore, performance-based assessments allow the early detection of potential swallowing and chewing impairments and may guide the development of individualized preventive strategies.