Kardiyak cerrahi sonrası hastalara verilen taburculuk eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Analyzing the efficiencies of discharge education for the patients who had a cardiac surgery
- Tez No: 452986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİSE COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak Cerrahi, Hemşirelik, Taburculuk Eğitimi, Cardiac Surgery, Nursing, Discharching Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, kardiyak cerrahi sonrası hastalara verilen taburculuk eğitimininetkinliğinin incelenmesi amacıyla, müdahale çalışması şeklinde yapılmıştır.Araştırma Kasım 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında Gülhane Askeri TıpAkademisi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı post operatif servisindeyürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, belirtilen tarihlerde planlı kardiyak cerrahigeçiren 180 hasta oluşturmuştur. Araştırmaya katılan ilk 90 hasta kontrol grubu,sonraki 90 hasta ise deney grubu olarak kabul edilmiştir. Veri toplama aracı olarak;araştırmacı tarafından geliştirilen 'Hasta Tanıtım Formu' (hastaların sosyodemografikve tıbbi bilgilerini içeren form), 'Ön Test' (hastaların taburculuk eğitimialmalarından önceki bilgi durumlarını belirleyen test) ve 'Son Test' (hastalarıntaburculuk eğitimi aldıktan sonraki bilgi durumlarını belirleyen test) kullanılmıştır.Kontrol grubundaki hastalara klinik prosedürleri doğrultusunda klinik hemşireleritarafından taburculuk eğitimi verilirken, deney grubu hastalarına çalışmacı tarafındanilgili literatürün taranması ile oluşturulan eğitim kitapçığı doğrultusunda eğitimverilmiştir ve hastalar bu kitapçıkla taburcu edilmiştir. Verilerin istatistikseldeğerlendirilmesinde; sayımla belirlenen değişkenler için sayı ve yüzde (%)kullanılmıştır. Kontrol ve deney grubu değişkenlerinde, eğitim öncesi ve eğitimsonrası bilgi düzeyleri arasında fark olup olmadığı McNemar-Bowker Testi ileincelenmiş, her iki grupta eğitim öncesi ve sonrası bilgi düzeylerininkarşılaştırılmasında ise Wilcoxon Signed Ranks Test kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre; çalışmanın yapıldığı Gülhane Askeri TıpAkademisi Kalp Damar Cerrahisi post operatif kliniğinde kardiyak cerrahi geçirmişhastalara klinik hemşirelerince sözel olarak başarılı bir taburculuk eğitimi verildiği,bu eğitime yazılı bir eğitim materyali dahil edilmesi ve eğitiminstandartlaştırılmasıyla taburculuk eğitiminin daha da başarılı hale geldiğigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been made experimental for the purpose of analyzing the efficiencies ofdischarge educations for the patients who had a cardiac surgery.Research has made between the dates November 2011-June 2012 in Post Operation Clinics atGülhane Military Medical Academy Cardiovascular Surgery Department. Sample of the studyobtains 180 patients who had a planned cardiac surgery between these dates. The first 90patients who have joint the research accepted as control group,and the last 90 patientsaccepted as experimental group. In the research,the researcher used the documents“PatientIntroduction Form”(the document that includes social- demographic and medicalcharacteristics of the patients),“Pre-Test”(the test for detection of the knowledge statusbefore taking the discharge education of the patients) and“Post Test”(the test for detection ofthe knowledge status after taking the discharge education). The patients who are in thecontrol group had taken the discharge education by clinic nurses and the resarcher gave thiseducation with the education booklet which has been made for the conclusions of searchingthe literature- to the patients who are in the experimental group. For statistical analyzing ofthe datas; numbers and percents had been used as variances. The variances at control andexperiment groups observed with McNemar-Bowker for understanding that is there anydifferences between pre-educational and post-educational knowledge levels and WilcoxonSigned Ranks Test had been used for comparing pre-educational and post-educationalknowledge levels of two groups. The conclusions of the research shows that, GülhaneMilitary Medical Academy Cardiovasculer Surgery Service nurses had been given asuccessful oral education to the patients who had an cardiac surgery,but if a written educationmaterial will be added to this education and with standardization of the discharchingeducation will make it more effective.