Esneklik üzerine etki eden bazı fiziksel faktörlerin metrik ve açısal olarak incelenmesi
The angular and metrical examination of some physical factors that influence flexibility
  1. Tez No: 452997
  2. Yazar: SERKAN KIZILCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜROL ZIRHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Esneklik Ölçümü, Esneklik Testleri, Flexibility, Flexibility Measurement, Flexibility Tests
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma; esneklik üzerine etki eden bazı fiziksel faktörlerin açısal ve metrik olarak incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünde okuyan 71 öğrenci gönüllü olarak katılmışlardır. Öğrencilerin boy, kilo, kol ve bacak uzunlukları ölçüldükten sonra, esneklik değerleri otur eriş testiyle ve gonyometre ile ölçülmüştür. Elde edilen verilerin ortalama, standart sapma değerleri hesaplandıktan sonra test sonuçları arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi ile sorgulanmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin sırt esneklik dereceleri ile otur eriş esneklik dereceleri arasında istatistik olarak anlamlı ilişkilerin olduğu, öğrencilerin otur eriş esneklik dereceleri arttıkça %86,3 oranında sırt esneklik derecelerinin de arttığı saptanmıştır. Araştırmada; öğrencilerin fiziksel özellikleri olan kilo, boy, kol ve bacak uzunluklarına göre, her iki esneklik değerlerinin farklılaşmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlardan sonra; öğrenciler cinsiyetlerine göre ayrılarak, yapılan istatistiki analizler tekrarlanmıştır. Analiz sonucunda; genel verileri destekleyici sonuçlara ulaşılmıştır. Bayan ve erkek katılımcıların fiziksel özelliklerine göre esneklik ölçüm dereceleri istatistik olarak farklılaşmadığı, birbirlerine benzer özellikler gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak; her iki esneklik ölçüm yöntemi birbirini desteklemiş, farklı fiziksel özelliklere göre değerlendirildiğinde de sonuçlar değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the angular and metrical examination of some physical factors that influence flexibility. 71 students from the Department of Physical Education and Sports of Education Faculty, Yüzüncü Yıl University willingly participated in the study. After the measurement of the students? height, weight, arm and leg length, flexibility rates were measured by sit-reach test and ganiometer. After the calculation of the average and standard deviation rates of the data obtained, the relationship between test results was questioned by Pearson correlation analysis. As a result of the study, it was determined that there are statistically significant relationships between the degrees of students? back flexibility and the degrees of sit-reach flexibility; as the degrees of the students? sit-reach flexibility increases, the degree of back flexibility increases at the rate of %86,3. In the study it was determined that both of the flexibility degrees do not differ from each other according to the students? physical features like weight, height, arm and leg length. After these results, the statistical analyses done were repeated by separating students according to their genders. At the end of the analysis, it was reached to the results that support the general data. It was determined that male and female participants? flexibility measurement degrees do not differentiate statistically according to their physical features and they show similar features to each other. Consequently; both of the flexibility measurement methods supports each other, the results do not change when they are reviewed according to different physical features.