Değer tabanlı finansal ölçütler ile pay senedi seçimi: BİST üzerine bir uygulama'
Value-based financial measurements wi̇th share senior selection: An application on BİST
  1. Tez No: 453042
  2. Yazar: CİHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAYRAKDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pay Senedi, Değer, Portföy, Değer Tabanlı Ölçütler, Ekonomik Katma Değer, Market Katma Değer, Nakit Katma Değer, Yatırımın Nakit Akım Karlılığı, Share, Value Added, Portfolio, Value Based Criteria, Economic Value Added, Market Value Added, Cash Value Added, Cash Flow Profitability of the Investment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yatırımcıların pay senetleri seçiminde en önemli sorunlarından biri, pay senedine yatırım yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği sorunudur. Bu soruya cevap aramak amacı ile yatırımcılar, riski minimize ederek en yüksek getiriyi sağlamaya yönelik bazı yöntemler ve finansal yönetim modelleri üzerine yoğunlaşmışlardır. Finansal yönetim modellerinden değere dayalı yönetim bu amaç doğrultusunda geliştirilmiştir. Bu gelişim çerçevesinde değere dayalı finansal ölçütler önem kazanmıştır. Bu ölçütlerin önem kazanmasının ana nedeni firma yöneticilerini ve yatırımcıları değer çatısı altında aynı amaç için birleştirmesi ve her birini birer paydaş olarak değerlendirmesidir. Değere dayalı yönetim ölçütlerinden en yaygınlarından olan Ekonomik Katma Değer, Market Katma Değeri, Nakit Katma Değer ve Yatırımın Nakit Akım Karlılığı hissedar değeri ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu ölçütlerin hissedar değerlemesinin yanında pay senetleri seçiminde kullanılarak başarılı bir portföy oluşturulabileceği düşüncesinden yola çıkılmıştır. Bu bağlamda portföyü oluşturacak pay senetlerinin seçiminde söz konusu ölçütler kullanılmış, sınai endeksi getirisinden daha yüksek getiri elde edilebilecek portföyler oluşturmak amaçlanmıştır. BIST sınaî endeksinde işlem gören firmalar üzerinde yapılan bu çalışmada, değer tabanlı ölçütlerden EVA, MVA, CVA ve CFRIO değerleri 2010-2014 yılları arasındaki verilere göre hesaplanmıştır. En yüksek değerleri veren firmalar ile ayrı ayrı tüm ölçütlere göre portföyler oluşturulmuştur. Oluşturulan portföylerin getirileri yıllara göre her yıl için ayrı olarak hesaplanmış getirileri sınai endeksi getirileri ile karşılaştırılmıştır. Portföylerin hissedar değeri yaratabilme yeteneği ve söz konusu ölçütler kullanılsaydı karlı bir portföy oluşturulup oluşturulmayacağı analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, değer tabanlı finansal ölçütlerin portföy seçim modeli olarak kullanılması ile portföylerde sınai endeksine göre daha çok getiri elde edilmiştir. Bu sonuç neticesinde, yatırımcıların yatırımlarını yaparken finansal yönetim modellerine alternatif olarak değer tabanlı finansal ölçütleri kullanılabilirliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of investors in the selection of share certificates, the question is what should pay attention to when investing in shares. Investors seeking answers to this question, minimizing the risk aiming to achieve the highest return, focused on some methods and financial management models. Value-based management from financial management models has been developed for this purpose. Within this development framework, financial criteria based on values gained importance. The importance of these criteria is that the main leading company managers and investors combine for the same purpose under the value frame and evaluate each one as a stakeholder. The most common value-based management measures, Economic Value Added, Market Value Added, Cash Value Added, and Cash Flow Profitability of Investment, are used to measure shareholder value. In this study, in addition to the said shareholder valuation criteria, in the selection of share certificates, a successful portfolio could be created. In this context, the criteria used in the selection of the stocks that will constitute the portfolio are aimed to create a portfolio that yields higher returns than the industrial index. In this study of firms that are traded on the BIST Industrial Index, EVA, MVA, CVA and CFRIO values are calculated according to the years 2010-2014. The companies that give the highest values, according to all the criteria separately portfolios were created. The returns of the created portfolios are compared with the respective indices of the industrial indices calculated each year for different years. The ability of portfolio to create shareholder value and whether a profitable portfolio could be created if the mentioned methods were used, was analyzed. As a result of the analyzes made, value-based financial measures portfolio selection model, more returns were obtained in portfolios than in the industrial index. As a result of this, the use of value-based financial measures has been shown as an alternative to financial management models when investors invested.