Spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılıklarının araştırılması
The investigation of the perceptions of organizational cynism and organizational commitment of academic staff in higher education institutions providing sports education
  1. Tez No: 453043
  2. Yazar: KADİR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMMANİ EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık, Sports, Cynism, Organizational Cynism, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının örgütsel sinizm algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki etkileşimi belirlemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları oluşturmuş ve online sistem üzerinden uygulanan anketle 396 (n=291 erkek, n=105 kadın) akademisyene ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde evrene genelleme yapılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Örgütsel sinizm algısının belirlenmesine yönelik Brandes, Dhalwadkar ve Dean tarafından geliştirilmiş ve Kalağan (2009) tarafından geçerlilik-güvenirliği (α=0.93) ve Türkçe'ye uyarlaması yapılmış olan 13 maddelik“Örgütsel Sinizm Ölçeği”kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek amacıyla da Meyer ve Allen'in geliştirdikleri ve Belli (2014) tarafından Türkçe formunun kullanıldığı 18 maddeden oluşan ölçekten yararlanılmıştır. Ölçeğin güvenirlilik katsayısı α=0.83'tür. Veriler SPSS 22,0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanında katılımcıların demografik değişkenlerine göre farklılıkları tespit etmek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), anlamlı farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını görmek için Tukey HSD ve değişkenler arası ilişkiyi sorgulamak için de Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın temel sonuçlarına bakılınca; akademisyenlerin örgütsel bağlılıkları, örgütsel sinizm algılarından daha yüksek çıkmıştır. En yüksek sinizm algısı bilişsel sinizmde görülür iken en yüksek bağlılık duygusal boyuttadır. Örgütsel sinizmde; kurumdaki hizmet süresi, idari görev ve ünvan değişkenlerinde farklılıklar tespit edilmiş, örgütsel bağlılıkta ise farklılıklar yine idari görev ve ünvan değişkenlerinde görülmekle birlikte cinsiyet, yaş ve meslekteki hizmet süresi değişkenlerinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönlü bir ilişkinin varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between organizational cynism perceptions and organizational commitment of the academic staff from sports sciences departments at higher education institutions. The population of the study consists of all academic staff from sports sciences departments at higher education institutions and 396 sets of data were collected from the academic staff via the online questionnaire (n=291 male, n=105 female). Depending on the findings of the study, the results were generalized on the population. Screening method was used within the body of this study. The 13-item“Organizational Cynism Scale,”which was developed by Brandes, Dhalwadkar and Dean was utilized in the study. The reliability score was calculated as α=0.93 and the Turkish adaptation of the scale was also performed by Kalağan (2009). Besides, in order to determine the organizational commitment levels of the participants, an 18-item scale, which was developed by Meyer and Allen and used in Turkish format by Belli (2014), was utilized in the study. The reliability coefficient of the scale is α=0.83. The data were analyzed with SPSS 22.0 packet program. In addition to descriptive statistics, t-tests (Independent t-Test) and analysis of variance (One-Way ANOVA) were carried out in order to identify the differences in terms of demographic variables. Tukey HSD test was also utilized to specify the groups from which significant differences were derived and Pearson correlation test was used in order to examine the relationship between variables. The results of the study suggest that the organizational commitment level of the academic staff is higher than their organizational cynism perceptions. Whereas the highest cynism perception level was observed in terms of cognitive cynism, the highest level of commitment was observed in terms of emotional aspect. In terms of organizational cynism, some significant differences were found out regarding the length of time spent working at that institution, administrative function and change of title variables. On the other hand, there were also some significant differences in variables like gender, age and the length of time spent at that institution in terms of organizational commitment as well as administrative function and change of title variables, those being similar to the results of organizational cynism. Additionally, it was found out that there existed negative relationship between organizational cynism and organizational commitment.