Yöneticiye duyulan güven ile örgütsel adalet ilişkisinin öğretmenler açısından incelenmesi
The examination of the relationship between the trust to the manager and organizational justice in term of teachers
  1. Tez No: 453057
  2. Yazar: SİNAN GİRGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, ortaokul, lise, yöneticiye güven, örgütsel adalet, Primary, secondary and high schools, trust in administration, organizational justice
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı resmî ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlerin yöneticiye duyulan güven duygusu ile örgütsel adalet değişkenlerine ilişkin algı düzeylerini saptayarak; bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, İstanbul ilinin Bakırköy, Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde bulunan resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 386 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak yöneticiye duyulan güven düzeyinin belirlenmesi amacıyla İslamoğlu, Birsel ve Börü (2007) tarafından geliştirilen 40 ifadeden oluşan ''yöneticiye duyulan güven ölçeği'', örgütsel adalet algısının belirlenmesi amacıyla ise Moorman ve Niehoff (1993) tarafından geliştirilen Polat, (2007) tarafından Türkçeye çevirisi yapılan 19 ifadeden oluşan ''örgütsel adalet ölçeği'' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 22 paket programı kullanılarak, veriler üzerinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, varyans (Anova) analizi, Kruskal Wallis analizi, Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Veri analizi sonuçlarına göre öğretmenlerin yöneticiye güven ve örgütsel adalet düzeylerinin hem alt boyutlarda hem de toplam puanda ''orta düzeyde'' olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin yöneticiye duydukları güven algısı ile örgütsel adalet algısı arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin yöneticiye duydukları güven algısı arttıkça örgütsel adalet algısı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the relationship between trust in administrator and organizational justice by teachers working in public primary, secondary and high schools, determining the levels of perception for these two variables. Survey model used in this study. The study was conducted on 386 teachers working at public primary, secondary and high schools in the districts Bakırköy, Bağcılar and Küçükçekmece in the European Side of the province Istanbul in the second semester of the school year of 2015-2016. The study used, as data collection tool,“scale of trust in administrator”of 40 statements as designed by İslamoğlu, Birsel ve Börü (2007) to determine the level of trust in administrator and the“scale of organizational justice”of 19 statements as developed by Moorman and Niehoff (1993) and translated into Turkish by Polat, (2007) to determine organizational justice. The data collected were analyzed for arithmetic mean, standard deviation, t test, variance (Anova), Kruskal Wallis and Pearson correlation by using SPSS 22 package software. The results of data analysis showed that the levels of trust in administrator and organizational justice by teachers were at“moderate level”in terms of sub-dimensions and total score. A moderately significant relationship was found between the perceived trust in administrator and the perceived organizational justice by teachers. As the perceived trust in administrator by teacher increased, the perceived organizational justice increased.