Türk romanında Yeniçeriler
Janissaries in Turkish novel
  1. Tez No: 453072
  2. Yazar: MUHAMMET CEM ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, tarihî roman, Osmanlı Devleti, Yeniçeri Ocağı, yeniçeri, Turkish literature, novel, historical novel, Ottoman Empire, The Janissary corps, janissary
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Yeniçeri Ocağı, bir müessese olarak Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan çok uzak olmayan bir zamanda kurulduğunda, örneği olmayan paralı askerî kuvvet olup ordunun en önemli vurucu gücünü oluşturmuştur. Padişaha kul olup tek işi savaşmak olan yeniçeriler, zaman geçtikçe aslından uzaklaşmış, düşman kuvvetlerle savaşmak yerine kendi devletiyle savaşır hâle gelmiş, bu kendi devletine kılıç çekmenin bedelini de tüm devlete ödetmişlerdir. Zira sık sık isyana teşebbüs eden ocaklı, sadece askerî zarar vermekle kalmamış, toplumsal, ekonomik, dinî birçok olumsuzluğa da sebep olmuştur. Hâl böyle olunca geçmiş ihtişamlı günleriyle bozulmanın günden güne arttığı dönemler arasında mukayeseli düşünme kaçınılmaz olmuştur. Gerçek hayattan beslenen tarihî romanlar için yeniçerilerin tükenmez bir kaynak olduğu, bu konuda birçok romanın verilmesine bakılarak anlaşılabilir. Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde en önemli askerî gücü, XVII. yüzyılın başlarından itibarense devleti çöküşe götüren önemli etkenlerden olan Yeniçeri Ocağı ve mensuplarının tarihî romanlarda, gerçeklerle ilişkisi bağlamında düşünülerek incelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturur. Bu incelemede Yeniçeri Ocağı'nın tarihî seyri ve tarihî roman türünün gerekleri/gerçekleri göz önünde bulundurularak romanlar incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Janissary corps that was founded not long after the establishment of Ottoman Empire were unique paid military forces and constituted the most significant striking power of the military. The janissaries were slaves of the sultan and their only job was to wage war. But in time, they deviated from their aims and instead of fighting the enemy forces, they started to fight their own states and they made the state pay the price for their actions. Their frequent rebellions not only harmed the military but also they caused socio-economical and religious problems. Therefore, it's been unavoidable to make comparison between their glorious past days and the corrupt times. It can be understood by looking at the numerous novels that the janissary corps has become an endless source for historical novels which are nourished by real life. The analysis of the Janissary corps that was the most powerful military force of the Ottoman Empire in the early periods and also one of the important factors that led the state to collapse as of the beginning of the seventeenth century in the historical novels in terms of its relation to reality is the subject of this study. In this research, the historical process of the janissary corps is tried to be analyzed by taking the necessities of the historical novels into consideration.