Aldatıcı reklamlara karşı tüketicinin korunması
  1. Tez No: 453088
  2. Yazar: ZÜLAL KATI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE UZUN KAZMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Aldatıcı Reklam, Tüketici Hukuku, Tüketicinin Korunması, Advertisement, Deceptive Advertisement, Consumer Law, Consumer Protection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çağdaş yaşamda gelişen teknoloji ve mal veya hizmet çeşitliliğinin her geçen gün artmasının bir sonucu olarak reklamlar günlük hayatımızın her anına yerleşmiş durumdadır. Böylesine önemli bir yere sahip her kavramda olduğu gibi reklam kavramının da suistimalleri mevcuttur. Reklamların aldatıcı niteliklerde yapılması da bu suistimallerden birisidir. Bu sebeple çalışmamızda aldatıcı reklamlar kavramı, çeşitleri ve hukuki niteliği unsurlarıyla birlikte ele alınarak, örnek kararlarla birlikte Tüketici mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Tüketicinin korunması ve reklamların geliştirilmesi yolunda ise aldatıcı reklamlarla mücadele yolları; öz denetim, Reklam Kurulu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ayıp, Borçlar Kanunu'nun hile ve ayıp ve TTK'nın haksız rekabet hükümleri incelenmiştir. Netice itibariyle reklamların esasen güzel bir amaca hizmet ettikleri ve reklamların geliştirilmesi amacıyla en başta aldatıcı reklamlarla mücadele edilmesi, bu sayede hem tüketicinin hem de reklam olgusunun kendisinin korunması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The result of developing technology and increasing variety of products and services in daily life, advertisements have made their way into every aspect of our lives. As with any concept that holds an important role, advertising is susceptible to abuse. One of the ways advertisements are being abused is that they are made with deceptive qualities. In this study, the concept of deceptive advertisments, their types and their legal characteristics are examined together with precedents within the framework of Consumer rights laws. As for the protection of the consumer and development of advertisments, different ways of struggle against deceptive advertisments through self-policing, the Board of Advertising, laws against defects in the Law Concerning the Protection of Consumers, laws against defects and deception in the Code of Obligations, and unfair competition in the Turkish Commercial Code have been examined. In conclusion, it has been established that advertisments actually serve a good purpose and with the purpose of developing advertisments, struggle against deceptive advertising is necessary therefore protecting the consumer as well as the concept of advertising.