Türkiye'nin dış ticaretine küreselleşmenin etkisi
Globalisation effect on Turkey's foreign trade
- Tez No: 453107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAY AKDEVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Türkiye, Dış Ticaret, Globalisation, Turkey, Foreign Trade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Ülkeler arasındaki mal ticareti ve hizmet ticareti ile sermaye akımları ve teknolojik ilerlemenin gerçekten hızlı bir şekilde artarak bunların liberalleşmesini ifade eden küreselleşme son yılların moda kavramı olmuştur. Bu kavram bazıları tarafından sihirli bir kelime olarak ele alınmış ve esasen ekonomi ile ilişkili olmasına rağmen“küreselleşme ve endüstri psikiyatrisi”,“küreselleşme ve şiddetsizlik”ve“küreselleşme ve halk sağlığı”gibi konuların açıklanmasında da kullanılmıştır. Uluslararası ticaretin ön plana çıktığı günümüzde, Türkiye, AB gibi gerek bölgesel bazda ve gerek DTÖ gibi küresel bazda anlaşmalara müdahil olmuştur. Bu anlaşmaların sonucu olarak ve/veya genel ekonomik ve siyasal politika eksiklikleri nedeniyle Türkiye ekonomisinin son otuz yılda küreselleşmeden istenen seviyede yararlandığını söylemek zor olmaktadır. Türkiye'nin, dünya ticaretinde rekabet üstünlüğü yakalayabildiği; uzun dönemli ekonomik ve politik istikrarı sağlayabildiği; hukuki, sosyal, siyasal ve kurumsal alanda atılım yapabildiği ve yaşam standardında geniş çaplı iyileşme sağlayabildiği, yapısal reformları uygulayabildiği ölçüde küreselleşmeden daha fazla kazanç sağlayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Globalisation, which refers to liberalisation and rapid increase in goods, services, international capital flows between the nations and in technological improvements, is popular term in the recent years. This term was evaluated as a magic formula and in spite of its relation to the economy it is also used for explanation for the subject of“globalisation and psychiatry of industry”,“globalisation and violenceless”and“globalisation and public health”. Nowadays brings international trade in the foreground and Turkey both sign the agreements like EU which is reginonal level and like WTO which is global level. As a result of this agreements and/or due to the inappropriate economic and political policy, it is hard to say that Turkish economy has succeeded to desired level within the last three decades of gobalisation period. It may be expected that Turkey would be affected positively by the globalisation if Turkey gains competitiveness in world trade, provides long term economic and political stability, ensures improvements in social, political and institutional area and life standards and implements structural reform.